Šef Kluba poslanika SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković ocijenio je da je odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića o jedinstvenom programu stanovnišva, domaćintava i stanova u BiH za 2013. godinu nezakonita, jer je prekršeno 13 članova Zakona o popisu stanovništva u BiH.
Obrazlažući Informaciju o realizaciji aktivnosti na popisu stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013. godini na današnjoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske, Višković je rekao da je Republika Srpska u procesu popisa stanovništva poštivala navedeni zakona, a da su ga kršili Federacija BiH, Agencija za statistiku BiH i međunarodni predstavnici.

On je naglasio da direktor Agencije za statistiku BiH u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva BiH nije imao ovlaštenje da usvoji pomenuti program niti da propiše takvu odluku, jer Agencija za statistiku utvrđuje jedinstveni program za obradu podataka, a entitetski zavodi za statistiku učestvuju u njegovoj izradi.

“Ovaj program nije usaglašen između statističkih institucija, nema saglasnosti ni unutar Agencije za statistiku BiH, zbog čega je jasno da je Jukić prekoračio ovlaštenja”, naveo je Višković.

On je rekao da je iz ove odluke vidljivo da postoje dvije strane – jedna Republika Srpska i njene institucije, prije svega Vlada i Republički zavod za statistiku koji se sve vrijeme zalažu za poštovanje zakona i predlažu rješenja.

“Sa druge strane imamo Agenciju za statistiku BiH, federalni zavod za statistiku i međunarodnu posmatračku misiju koji demonstriraju sve suprotno od načina rada i ponašanja institucija i predstavnika Republike Srpske”, naglasio je Višković.

On je rekao da je posljednih mjeseci bila prisutna i orkestrirana kampanja koja je vođena sa ciljem da se provede ne popis stanovništva, već popis jednog naroda kao većinskog u BiH, što je skandalozno.

“Izigrana je dobra volja Republike Srpske koja je pristala da zajedno sa federalnim zavodom za statistiku i Agencijom za statistiku BiH provede popis. Republika Srpska se sve vrijeme borila za poštovanje zakona, ali je očigledno sve više postojala namjera iz FBiH da se dođe u ovu situaciju”, naglasio je Višković.

On je istakao da je od početka popis za Republiku Srpsku tehničko i stručno pitanje, a za FBiH političko pitanje u koje su bile uključene institucije, mediji, vjerske zajednice i različite koordinisane grupe za pritisak.

Zavod za statistiku Republike Srpske smatra da je neophodno da Narodna skupština Republike Srpske bude tačno i pravovremeno informisana u vezi sa svim aktivnostima u popisu, a posebno u svjetlu donošenja nezakonitih akata od direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića, zbog kojih je ugrožen popis i na zakonu zasnovani interesi Republike Srpske, navodi se u rezimeu ove informacije.

Između statističkih institucija u BiH postoje različiti stavovi o preostalim otvorenim i važnim pitanjima u popisu, te da su Odluka o usvajanju Jedinstvenog programa za obradu popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine i Jedinstveni program za obradu popisne građe popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH 2013. godine, doneseni samovoljno i mimo procedure propisane Zakonom o popisu.

Zavod se zalaže za profesionalan i zakonit rad, kad je riječ o svim popisnim aktivnostima i redovno je o tome izvještavao Vladu Republike Srpske.

Vlada Republike Srpske je sve dosadašnje informacije Zavoda prihvatila i usvojila i o otvorenim pitanjima putem donesenih zaključaka zauzela odgovarajuće stavove, posebno insistirajući da se poštuje princip zakonitosti i profesionalizma, što je Zavod i činio sve vrijeme, dodaje se u Informaciji.

Posebnoj sjednici parlamenta prisustvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković i predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić.

SRNA