Član Predsjedništva BiH Dragan Čović izjavio je danas u Banjaluci da je moguće naći rješenje u vezi sa objavom rezultata popisa stanovništva u BiH, jer je “izigran” raniji dogovor i grešku treba ispraviti.

“Napravljena je greška i izigrali smo dogovor bez dileme, sada treba vidjeti kako iz svega toga skupa izaći. Imamo institucije BiH i sada treba dalje da radimo, a ne da se bavimo time ko je šta uradio. Treba vidjeti kako iz toga izaći, jer sad evidentno imamo ozbiljan problem”, naglasio je Čović.

On je objasnio da se kroz Savjet ministra BiH mogu donijeti adekvatne odluke, eventualno ih potvrditi kroz parlamentarnu proceduru i to je taj put.

Nakon sastanka sa srpskim članom Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem u Banjaluci, Čović je rekao novinarima da postoji njegova odgovornost kao predsjednika HDZ-a zbog odluke direktora Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić i da ne može od nje bježati, ali da nije korektno da neko kaže da je znao nešto što nije.

On je rekao da razumije stav poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, te podsjetio da je postojao dogovor svih političkih stranaka na nivou BiH da će napraviti izmjene zakona koji će omogućiti da se cijeli rok za objavu rezultat pomjeri za šest mjeseci i da ne ide u decembru kako ne bi opterećivao predizborni proces u BiH, ali to se nije ispoštovalo.

SRNA/RTRS