Nakon premijere, u veličanstvenom ambijentu Narodnog pozorišta Republike Srpske u Banjaluci, dugometražni dokumentarni film, nastao iz serijala iz tri dela, „Bili su rukometni anđeli“ osvaja ovaj deo Evrope, jer se emituje na mnogim televizijama.

Ovdašnja, gradska, TV stanica „Simić“ svakodnevno, već danima, u više navrata, prikazuje kompletan spektakl u Narodnom pozorištu Republike Srpske i emituje sve tri dela serijala „Bili su rukometni anđeli“.

Autor Tomo Marić, čuveni banjalučki novinar i publicista, dobitnik mnogih književnih i filmskih nagarda, saradnik Sportskog Žurnala, sa svojim autorskim timom Radom Dadom Mićevićem i Filipom Lesjakom, dobio je pregršt čestitki, a možda je najveća stigla od legendarnog Borčevog golmana Abasa Arslanagića:

-Po mnogo čemu Borac je jedinstven u svetu rukometa, a pogovoto će biti poseban sada sa ovim sjajnim filmom „Bili su rukometni anđeli“ koji obavezuje sve buduće generacije Borca, da teže najvećim sportskim dometima.

Posredstvom Borčevih prijatelja u svetu, od kojih su mnogi bili na svetkovini u Banjaluci, film su već prikazale francuska, italijanska i španska televizija, a video ga je i deo Kanade i latinske Amerike. Sve to govori dokle seže priča o banjalučkom reukometnom velikanu, ali i sjajno odrađenom poslu trojke Marić, Mićević i Lesjak. Uz njih, ne mali doprinos uspešnosti serijala i filma dali su: Nenad Novaković, kao organizator, Miro Bjelić kao konsultant, Brane Ivanković kao prijatelj serijala i filma i brojni drugi pojedinci koji su od srca učestvovali u realizaciji ovog zamašnog projekta.

-Samo mi koji smo radili na ovom poslu znamo koliki nam je problem predstavljao da četrdesetak fotografija pretvorimo u „pokretne slike“ sa utakmice finala Kupa šampiona Borac – Fredericija, jer TV snimak pominjanog meča na volšeban način nestao je iz arhive Radio-televizije Sarajevo, nije ga imao ni IHF, ni Rukometni savez ondašnje Jugoslavije, ni Fredericija kao jedan od finalista, nijedna televizija sa prostora nekadašnje Jugoslavije. Zato i mislim da je ovo bio zaista izuzetan podvig što smo učinili – reči su Tome Marića.

Konačna verzija dugometražnog dokumentarnog filma učestvovaće i na brojnim međunarodnim festivalima za koje se producentska kuća RMD produkcija već prijavila, ili će se prijaviti. Izuzetnu kritiku o filmu dao je i čuveni književnik Ranko Risojević:

-Ovom pričom sačuvan je jedan značajan istorijski period i Banjaluke i Jugoslavije i autorskom timu zaista upućujem najiskrenije čestitke.

Rukometni klub Borac m:tel već distribuira svojim prijateljima saradnicima i navijačima kluba kompletno opremljen materijal sa akademije iz Narodnog pozorišta Republike Srpske u okviru kojeg su „upakovana“ i sva tri dela serijala „Bili su rukometni anđeli“.

prijedor24h/Sportski žurnal