Srpske političke stranke iz Srebrenice tvrde da Centralna izborna komisija BiH učestvuje u pripremljenoj izbornoj prevari u ovoj opštini i da je u posljednja četiri mjeseca sa biračkog spiska izbrisala skoro 2.500 ljudi, uglavnom Srba.

List “Euroblic” prenosi tvrdnje svojih sagovornika da posjeduju brojne dokaze o nezapamćenom izbornom inženjeringu kojim se, kako kažu, pokušava obezbijediti pobjeda Ćamila Durakovića za načelnika Srebrenice.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović rekao je da je i on, zajedno sa ostalim članovima bliže i dalje porodice, izbrisan sa privremenog biračkog spiska.

Prema njegovim riječima, u isto vrijeme na spisak su uvršteni ljudi koji nikad nisu živjeli u tom gradu ili su iz Srebrenice odselili prije izbijanja ratnih sukoba.

“Nije riječ samo o tome da mene i moje rodbine nema na privremenom biračkom spisku. Tu je riječ o kompletnim srpskim porodicama koje su u posljednja četiri mjeseca nestale sa spiskova CIK”, naveo je Milovanović.

On je rekao da je SO Srebrenica 4. februara od CIK dobila zvaničnu informaciju da je na području opštine registrovano 12.900 birača. “Međutim, 4. juna iz CIK-a nam stiže podatak da u Srebrenici ima 10.528 birača. Gdje je nestalo 2.372 ljudi”, upitao je Milovanović.I zajednički kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić tvrdi da se u ovoj opštini sprema “neviđena izborna krađa”.

“Dok se Srbi masovno brišu sa biračkog spiska Bošnjaci se isto tako masovno lažno prijavljuju za glasanje u Srebrenici. Ovde je nedavno otvoren kol-centar koji za glasanje registruje Bošnjake koji u Srebrenici ne žive već više od dvije decenije”, rekao je Grujičić.

Prema njegovim riječima, osobama koje od 70-ih ili 80-ih godina prošlog vijeka žive u SAD, Australiji i raznim evropskim zemljama opština bez ikakvih problema izdaje uvjerenja o državljanstvu, iako oni nemaju čak ni ličnu kartu izdatu u BiH.

Portparol CIK-a BiH Maksida Pirić rekla je da joj nisu poznate pritužbe iz Srebrenice prema kojima je za četiri mjeseca došlo do drastičnog smenjanja broja registrovanih birača.

“Možda je riječ o tome da se na spisku iz juna nalaze samo redovni birači, a ne i oni koji glasaju u odsustvu”, navela je Pirićeva.

MUP Republike Srpske pozvao je sve građane koji imaju saznanja o slučajevima registracije fiktivnih birača u Srebrenici da to prijave policiji.

“Policija će odmah provjeriti da li tu ima nezakonitih radnji”, saopšteno je iz MUP-a.