Predložena adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je neprihvatljiva, i danas je poručeno iz Republike Srpske.

Predsjednik Milorad Dodik istakao je i da se o ovom sporazumu može razgovarati tek kada pitanje popisa bude vraćeno u zakonske okvire i stavovi Srpske budu uvaženi.

O SSP-u će u Palati Republike u nedjelju predsjednik Srpske razgovarati sa predstavnicima republičkih institucija, privrednicima, poljoprivrednicima i stručnjacima iz raznih oblasti.

Suština adapriranog SSP-a neprihvatljiva je za Republiku Srpsku i sve poljoprivrednike u BiH jer je namjera da se Hrvatskoj i zemljama EU omogući da u BiH uvoze robu bez carina, uz plaćanje samo jedan odsto carinskog evidentiranja. Istovremeno, roba iz BiH i dalje ne bi imala isti tretman u Hrvatskoj i ostalim zemljama EU.

– To nije nama nikakva pomoć, šta god ko rekao Evropa ima svoj interes, mi imamo svoj interes. Ako nađemo mehanizam da se to vidljivo obešteti i to ne samo jednokratno nego bar u pet godina da ljudi mogu da nađu neki novi način, onda mi možemo da razgovaramo na tu temu – rekao je predsjednik Srpske.

Vlada Srpske svoj stav o SSP-u nikad nije mijenjala, ali je on promijenjen na nivou BiH, upozorava premijerka Srpske. Vlada je, svjesna da se evropski put BiH mora ozbiljno tretirati, imala brojne razgovore sa svima koji su mogli da procijene kakvu štetu Republika Srpska može da ima, kaže Željka Cvijanović.

– Pojedinim političarima puna su usta Evrope, a uopšte ne znaju šta nas to čeka na tom putu. Te stvari podrazumjevaju interakciju svih u BiH. Morate da postignete dogovor da bi ste mogli da izvršite određenu obavezu. Mi jesmo za takvu saradnju ali je malo drugih koji su spremni da sarađuju na takav način – kaže Cvijanovićeva.

Predsjednica Vlade rekla je da još nije dobila zvaničan stav srpskog člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića o tome da se Vlada treba izjasniti o Sporazumu o stabilazaciji i pridruživanju, već da je to čula iz medija.

– Mi hoćemo da se krećemo prema Evropi, ali hoćemo da razumijemo određene stvari. Јa sam rekla Evropljanima mi smo ovaj sporazum potpisali s vama ne sami sa sobom, ako vi smatrate da ovo nosi benefite a ne štetu BiH, ja vas molim da to objasnite, jer smo mi zajedno u jednom aranžamu koji se zove SSP – kaže premijerka Srpske.

Da je potreban zajednički dogovor svih ključnih institucija u BiH o ovom pitanju, saglasan je i ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

– Moja poruka je da u interesu građana u Republike Srpske i Federaciji jeste da se evropski put nastavi i to na način da naša aplikacija bude prihvaćena na Vijeću EU i to je odgovornost svih nas u BiH – ističe Crnadak.

Stav o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju EU bio je usaglašen na svim nivoima u BiH sve do prošle godine kada je Predsjedništvo BiH od Savjeta ministara zatražilo da se uđe u korekcije tog sporazuma i novi sastav pregovaračkog tima.

RTRS