Ukoliko odluka o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH ne bude stavljena van snage doći će do pravne nesigurnosti i do opasnosti da rezultati popisa ne budu priznati ni unutar BiH između statističkih institucija, a ni na međunarodnom planu od Eurostata, izjavio je Srni zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić.

“Od trenutka usvajanja ove odluke upozoravam na njene protivzakonite elemente i tražim da ona bude stavljena van snage i dođemo do jedinstvenog programa za obradu podataka, koji je u potpunosti usklađen sa zakonom o popisu stanovništva”, rekao je Popić, prenosi Srna.

On je napomenuo da se sa pozicije zamjenika direktora Agencije za statistiku intenzivno trudi da se dođe do kompromisnog i zakonitog rješenja po pitanju obrade podataka popisa.

Popić je rekao da će ispoštovati zaključak Narodne skupštine Republike Srpske da se, ukoliko direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić do 25. juna ne povuče nezakonitu odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH u 2013. godini, povuku predstavnici iz Centralnog popisnog biroa iz reda srpskog naroda.

“Poslovnik o radu u Centralnom popisnom birou predviđa da iz svakog naroda sjednici mora prisustvovati najmanje tri od četiri člana svakog konstitutivnog naroda, tako da se sjednice biroa neće moći održavati, jer neće imati kvotu”, naglasio je Popić.

Zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Fadil Fatić izjavio je da se Odluka o objavi rezultata popisa stanovništva u BiH ne može promijeniti i da neće biti stavljena van snage, odnosno da će rezultati popisa biti objavljeni do 1. jula.

“Odluka se ne može povući. Onaj ko pokuša da je povuče samo može biti predmet krivičnog procesuiranja”, rekao je Fatić.

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Јukić ponovio je raniji stav da će “ostati u okvirima zakona i struke i držati se samo toga”.

Narodna skupština Republike Srpske donijela je odluku da ne prihvata nezakonitu i štetnu po interese Srpske odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH.

Kremić: Odluku o popisu ne može promjeniti ni Ivanić, ni Čović čak ni Јukić

Direktor Zavoda za statistiku Federacije BiH Emir Kremić rekao je da ni sam Velimir Јukić, direktor Agencije za statistiku BiH, više ne može poništiti niti promijeniti svoju odluku o objavi rezultata popisa.

“Velimir Јukić je direktor Agencije. On je inokosni organ i u skladu sa zakonom datim ovlaštenjima donio je Odluku koja je u skladu sa preporukama IMO-a. Objava rezultata kreće 1. jula. Direktori agencija za statistiku, dakle i državne i entitetskih odgovorni su pred zakonom svake četiri godine, a Dragan Čović, Mladen Ivanić i ostali političari svake četiri godine odgovorni su glasačima“, poručio je Kremić, javila je agencija Patria.

Dodao je da direktori nisu odgovorni političarima, niti su dužni da ih obavještavaju šta rade. “Nas obavezuje zakon i samo zakon“, kategoričan je Kremić.

Izvor: Srna/Patria