Na području Centra javne bezbjednosti Prijedor u 360 saobraćajnih nesreća, koje su se dogodile tokom prvih šest mjeseci ove godine, tri lica su smrtno stradala, dok je 20 teško povrijeđeno.

U susret godišnjim odmorima, koje obično prati i pojačan intenzitet saobraćaja, iz policije apeluju na vozače da poštuju saobraćajne propise.

Prijedorski vozači, posebno oni sa dužim iskustvom, kažu da se strogo pridržavaju saobraćajnih propisa.

U prvih šest mjeseci ove godine evidentirana je 361 saobraćajna nesreća u kojoj su život izgubile tri osobe, a povrijeđeno 172 lica. Podaci ukazuju da je to za osam odsto nesreća više nego u istom periodu prošle godine.

– U prosjeku dnevno se dešavaju dvije saobraćajne nezgode, a svaki drugi dan se dogodi nezgoda sa povrijeđenim licem. Moram istaći da je broj nesreća sa smrtnim posljedicama smanjen za 50 odsto u odnosu na uporedni period – rekao je Sretoja Vujanović, načelnik Sektora policije u CЈB Prijedor.

Prekoračenje brzine čest je uzrok saobraćajnih nesreća, a čak 70 odsto saobraćajnih nesreća izazvali su pijani vozači. Novčane kazne su od 50 do 5. 000 KM, dok je za teže prekršaje predviđena kazna zatvora.

– U ovom periodu je evidentiran slučaj da se vozač kroz naselje, gdje je oghraničenje brzine 50 km na čas, kretao brzinom 87 km na čas, kao i slučaj gdje smo testirali vozača na prisustvo alkohola u krvi i ustanovili prisustvo alkohola od 3.9 promila – istakao je Vujanović.

Iz policije upozoravaju vozače da će kontrole saobraćaja biti pojačane naročito kada je riječ o brzini i vožnji pod uticajem alkohola.

RTRS