Da nešto ne štima na relaciji Tužilaštvo BiH – Ministarstvo bezbjednosti potvrđuje oštro upozorenje Tužilaštva, koje je optužilo ministra bezbjednosti Dragana Mektića za pritisak na pravosuđe.

Tužilaštvo BiH oštro je poručilo da se Mektić svojim istupima pokušava nametnuti i kao šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac što je apsolutno neprimjereno. Mektića optužuju da kritikom na račun pravosuđa vodi kampanju pred lokalne izbore i da je to nedopustivo. Mektić sve negira, ali i priznaje da u međusobnoj saradnji nešto ne štima.

Umjesto uobičajenih floskula o saradnji, na relaciji bh. Tužilaštvo – Ministarstvo bezbjednosti danas su frcale oštre kritike. A sve je počelo od Mektićevog intervjua jednom sarajevskom nedjeljniku u kojem je, kaže, iznosio svoje mišljenje o problemima u borbi protiv korupcije i izostanku konkretnih rezultata – ozbiljnih optužnica, presuda…. U Tužilaštvu BiH to je dočekano na nož.

– Svojim istupima ministar bezbjednosti Dragan Mektić pokušava se nametnuti kao ministar i šef policije, ministar pravosuđa i glavni tužilac, te se direktno miješati u rad pravosuđa što je apsolutno neprimjereno. Komentarisanje živih i aktivnih predmeta u Tužilaštvu BiH neprimjereno je i nedopušteno bilo gdje u demokratskom svijetu – kaže Boris Grubešić, portparol Tužilaštva.

– Niti se miješam u rad, niti sam kao ministar u stanju da vršim pritisak na Tužilaštvo – nije dugo trebalo čekati na Mektićev odgovor.

– Tužilaštvo se počelo služiti političkim frazama, političkim pritiskom, “ministar želi da bude ovo, mi nećemo podleći nikakvom pritisku”. Pa ne trebaju da podlegnu pritisku ministra, nek podlegnu pritisku javnosti, a javnost želi rezultate u borbi protiv korupcije – kaže Mektić.

I tu nije kraj – Tužilaštvo smatra da Mektić nije kvalifikovan da daje mišljenja o njihovom unutrašnjem uređenju i kadrovskim kapacitetima, a za sve krive lokalne izbore.

– Navedeni medijski istup ministra smatramo isključivo političkim potezom u svrhu predstojećih lokalnih izbora, te javnosti poručujemo da niko nema pravo sa leđa Tužilaštva graditi političku kampanju i izbornu utrku – istakao je Grubešić.

U prepucavanju na relaciji Mektić – Tužilaštvo BiH isplivalo je i konkretno priznanje da u međusobnoj saradnji nešto ne štima.

– Ne slažemo se jednostavno, ne slažu se bezbjednosne agencije i Tužilaštvo o načinu i efikasnosti borbe protiv terorizma i istraživanja pojedinih konkretnih krivičnih djela korupcije – kaže Mektić.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH se prije svega sedam dana oštro obrušilo na OEBS i šefa misije Džonatana Mura zbog izvještaja o manjkavostima u procesuiranju ratnih zločina, sve uz optužbe o pokušaju rušenja pravosudnih institucija.

RTRS