Dok Bošnjaci, roditelji učenika od prvog do petog razreda u Јanji, danas nisu preuzeli knjižice, jer zahtijevaju da se u knjižicama upiše bosanski, a ne jezik bošnjačkog naroda, u Banjaluci još jedna rasprava o ovom jeziku kroz prizmu politike.

Konferenciju pod nazivom “Milenij opstojnosti bosanskog jezika” organizovao je kabinet potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića. Borba za jezik je borba svih Bošnjaka u Republici Srpskoj – poručeno je sa konferencije.

U Republici Srpskoj na sceni je višemjesečno negiranje bosanskog jezika – poruka je potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića. Kaže da je nemoguće negirati bosanski jezik u Srpskoj, jer su se Bošnjaci, ali i drugi građani na ovom prostoru na prethodna dva popisa izjasnili da govore taj jezik.

– Upravo na takav način odgnana je svaka sumnja i svaka mogućnost da se bosanski jezik negira i da nestane na ovom prostoru – rekao je Salkić.

Јedan od učesnika konferencije bio je Dževad Јahić, javnosti poznatiji kao autor školskog rječnika tzv. bosanskog jezika. Prema njegovom riječniku “đikan” je seljačina i neotesan mladić, obično pravoslavac brđanin, čobanin. “Četnikuša” je pripadnica srpske vojske.

Republika Srpska ne pretenduje da se u njoj koristi bilo koje bosansko obilježje i neće da prihvati da joj se nameće bilo šta pa i jezik – poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

– To je laž, kakav milenijum. Možete da izmišljate stvari ali sigurno ne možete da dokažete neku vrstu priče jer da je milenijum ne bi bilo spora – rekao je Dodik.

O bošnjačkom jeziku danas i u Јanji. Roditelji učenika od prvog do petog razreda odbili su da preuzmu knjižice jer zahtijevaju da se u njima upiše bosanski. Prijete i tužbama zbog, kako kažu, umanjivanja prava na jezik.

Nije istina da je u obrazovnom procesu u Republici Srpskoj prisutna diskriminacija i segregacija – odgovaraju iz Ministarstva prosvjete Srpske: “Ministarstvo prosvjete i kulture poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i ne umanjuje ni jednom narodu pravo na jezik”.

Podršku su roditelji iz Јanje dobili iz Banjaluke – od Ramiza Salkića, sa pomenutog skupa koji će ostati upamćen po plakatu sa pravopisnom greškom. I pored nekoliko desetina, kako navode organizatori – jezičkih stručnjaka, organizator Ramiz Salkić, preimenovan je u Salkija.

RTRS