Na prijedlog Slobodnog demokratskog srpskog kluba, čiji je šef narodni poslanik Darko Banjac, juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske usvojena je odluka o osnivanju Odbora za Donju Gradinu, koji će u narednom periodu da vrši koordinaciju saradnje između Kabineta predsjednika Republike Srpske, Vlade i Јavne ustanove “ Spomen područje Donja Gradina“.

Banjac je istakao da je od izuzetnog značaja da se prvi put formira ovakav Odbor u najvišem zakonodavnom tijelu.

“Ovo je jako značajan momenat i ovaj Odbor treba da objedini aktivnosti vezano za Donju Gradinu, jer je riječ o Odboru koji će inicirati izgradnju Memorijalnog centra i pratiti usvajanje Deklaracije o genocidu nad Srbima, Јevrejima i Romima koji je počinila u NDH u Drugom svjetskom ratu“, rekao je Banjac.

U narednom periodu očekuje se da Narodna skupština izabere članove novoformiranog Odbora.

Banjac je naglasio da se 70 godina ćuti o Donjoj Gradini i da je vrijeme da se ćutanje istine prekine.

On je u diskusiji u NSRS istakao da ne želi da poginje glavu i da se stidi jer su ubijali njegov narod u Donjoj Gradini, nego da treba da se uzdignute glave pristupi istraživanju zločina i da se kaže broj žrtava, te da je žrtva imala ime i prezime, kao i krvnik.

“Srpski narod je drugi po stradanju u koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata, a jedino u Јasenovcu je postojao logor za djecu. Nadam se da će institucije Srbije, takođe, uzeti aktivno učešće u izgradnji Memorijalnog centra i u istraživanju zločina koji su počinjeni na teritoriji bivše SFRЈ od strane NDH i drugih fašističkih formacija“, rekao je Banjac.

Za odluku o formiranju Odbora za Donju Gradinu glasali su svi poslanici u Narodnoj skupštini, osim predstavnika bošnjačkih političkih partija, odnosno poslanika “Domovine“ koji su glasali protiv.

Banjac je istakao da mu je žao što odluka nije usvojena jednoglasno. “Srbi su uvijek pružali ruku pomirenja, a ovim gestom Bošnjaci su pokazali da ne žele da prihvate ruku pomirenja. Ne vidim razlog zašto su glasali protiv formiranja jednog takvog odbora koji treba da donese pomirenje i da istraži istinu koja se dešavala tokom Drugog svjetskog rata, odnosno zločin prema jednom narodu kojih je 500. 000 umoreno samo u Јasenovcu“, rekao je Banjac.

On je istakao da je ovo sada jasan stav da predstavnici Bošnjačkog naroda ne žele da prihvate istinu i činjenice i žele da sputaju da se sazna istina i prizna zločin koji su počinili pripadnici njihovog naroda.

“Srbi su dosta ćutali o zločinima i ovakvo ponašanje predstavnika Bošnjačkog naroda ne može dovesti do pomirenja na ovim prostorima i nadam se da će poslanici “Domovine“ ubrzo promijeniti svoje mišljenje jer saznavanje istine o stvarnom stradanju srpskog naroda na ovim prostorima ne treba nikome da smeta, to je činjenica, istina i istorijski fakt i mi više o tome nećemo ćutati“, rekao je Banjac.

RTRS