Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je građanima Velike Britanije na demokratski provedenom referendumu o izlasku iz EU, ocijenivši da je volja naroda, izražena na taj način, činjenica koja svuda u svijetu mora biti uvažena.

“Referendum, kao vrhunac demokratskog izražavanja, mora biti dostupan građanima u svim modernim društvima, kao što je nesumnjivo Velika Britanija, koja je na taj način dokazala svoju političku zrelost”, ocijenio je Dodik.

On je napomenuo da EU, uprkos svim svojim slabostima, ostaje cilj Republike Srpske i BiH, ali do kojeg se može doći samo uz puno uvažavanje ustavnih nadležnosti svih nivoa vlasti i bez ugrožavanja autonomije Srpske.

BiH ostaje pri procesu pridruživanja EU

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je ishod referenduma u Britaniji nova realnost koja dovodi do jedne nove Evrope, ali BiH ostaje pri procesu pridruživanja EU kakva god ona bila u budućnosti.

“Što se nas tiče, mi ostajemo pri procesu pridruživanja EU kakva god ona u budućnosti bila, ali sa pojačanim potrebama da zaštitimo naše interese i da u tom pogledu budemo vidljivi kao Republika Srpska i afirmisani u tom procesu”, istakao je Dodik.

On je rekao u Banjaluci da će se viđeti kako će se stvari dalje odvijati, ali u svakom slučaju u Republici Srspkoj postoje snažne potrebe za raznim vrstama izjašnjavanja naroda.

“Nama je to nekoliko puta bilo veoma oštro onemogućeno, ali afirmacija referenduma kao konačne odluke o važnim nacionalnim pitanjima na ovaj način je poprimila dodatnu snagu i dobro će poslužiti Republici Srpskoj u budućnosti”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da će ovaj proces vjerovatno dovesti do mnogih sličnih u Evropi, kao i da postoji neizvjesnost u tom pogledu koliko će to sve trajati i kako će se odvijati.

Predsjednik Srpske dodao je da je vidljivo da su arogancija i neuvažavanje stavova na lokalnom nivou doveli do razočarenja ljudi u Velikoj Britaniji i vjerovatno na još nekim mjestima.

“Mnogi su govorili da se to neće desiti, a ipak se desilo koliko čujem, ako je to zvanično”, dodao je Dodik.

Opcija za “izlazak” Britanije iz EU pobijedila je na referendumu sa 51,9 odsto u odnosu na “ostanak”, koji je dobio 48,1 odsto glasova. Britanija će postati prva zemlja koja će napustiti članstvo u EU.

SRNA