Konzumiranje raznih opijata mnogima postaje rutina i svakodnevica, a istovremeno sve je manje onih koji ovom problemu mogu odgovoriti na pravi način. Organizovanu pomoć, osim nadležnih institucija, najčešće nude oni koji su i sami prošli pakleni put pod uticajem droga.

Tablete, kocka, alkohol, droga… brojni su putevi koji vode na stranputicu, ali je zato samo jedan kojim se može otuda pobjeći. Zagovaraju to i svojim primjerom potvrđuju bivši ovisnici. Djeluju u Udruženju “Proslavi oporavak” u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, a program resocijalizacije obezbijeđen je za one koji su spremni vratiti se na, kako kažu, svijetlu stranu ulice.

– Najteže je odlučiti se nešto promijeniti, to je najteže, ali na kraju i najvažnije, svima koji trebaju pomoć – ne libite se, izlaz je moguć itekako – kaže Dalibor Krunić iz ovog Udruženja.

Izlaz nude i u Centru za mentalno zdravlje u Sokocu. Јedna su od četiri adrese u Srpskoj na kojima se sprovodi liječenje bolesti ovisnosti.

Ipak, sve je više uživalaca droga. Ali i onih koji na preprodaji zarađuju. Pravilo je da nema pravila. I konzumenti i dileri pripadaju različitim starosnim i statusnim kategorijama. Јedno, ipak, posebno zabrinjava. Dalibor kaže da je sve više mlađih od osamnaest godina i osnovaca koji se javljaju u Udruženje.

Povodom 26. juna, Međunarodnog dana protiv zloupotreba i krijumčarenja droga i Centar javne bezbjednosti Istočno Sarajevo provodi kampanju “Ne dozvoli da ti pomute razum”. Razum bi trebalo da nas opomene i da ne postoje lake droge, postoji samo težak put odvikavanja.

RTRS