Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo je danas da nema segregacije i diskriminacije u obrazovnom procesu u Srpskoj.

U saopštenju se navodi da su neprimjerene i netačne tvrdnje potpredsjednika Republike Srpske Ramiza Salkića da učenici bošnjačke nacionalnosti nemaju jednake mogućnosti u obrazovnom sistemu Srpske.

Ministarstvo prosvjete i kulture ističe da poštuje Ustav Republike Srpske i zakone kojima je uređena oblast obrazovanja i da ne umanjuje nijednom narodu pravo na jezik.

“Oštro osuđujemo Salkićeve izjave i prijetnje tužbama direktorima škola u Republici Srpskoj, samo zato što rade u skladu sa Ustavom, zakonima i nastavnim planom i programom Srpske”, dodaje se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Ustavni sud BiH, rješavajući zahtjev za ocjenu ustavnosti prve rečenice člana sedam stava jedan Ustava Republike Srpske u dijelu koji glasi – jezik bošnjačkog naroda, utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH, pa je nejasno kakvim kaznama prijeti Salkić zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske podsjećaju da se u Srpskoj u 21 školi izučava nacionalna grupa predmeta po nekom od nastavnih planova i programa iz Federacije BiH /FBiH/ i koriste udžbenici prema tom nastavnom planu i programu, koje za učenike prvog i drugog razreda finansira Vlada Republike Srpske.

“Nacionalnu grupu predmeta u školskoj 2015/2016. godini izučavalo je 2.437 učenika bošnjačke nacionalnosti, a islamsku vjeronauku 5.877 učenika. Vlada Republike Srpske finansira i prevoz svih učenika, usaglašen je nacionalni sastav školskih odbora, a nastavnici mogu ravnopravno konkurisati za rad u školama, bez obzira na nacionalnost”, navode iz Ministarstva prosvjete i kulture.

U FBiH izučavanje nacionalne grupe predmeta za djecu srpske nacionalnosti realizuje se samo u Grahovu i djelimično u Drvaru, te na svojevrstan način u Petrovcu, gdje svi učenici zajedno slušaju nastavu, a na kraju školske godine im se u knjižice upisuje jezik prema želji.

“Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske nije ni na koji način isključilo nesrpsku djecu iz obrazovnog sistema, naprotiv Zakonom o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i podzakonskim aktima u ovoj oblasti omogućena su jednaka prava na obrazovanje svoj djeci u Srpskoj”, dodaje se u saopštenju.

SRNA