Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić izjavio da u ponedjeljak na sjednici Predsjedništva neće podržati adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju ako vlast u Republici Srpskoj kaže “ne”.

– Ako Republika Srpska kaže ‘ne’, ja ću reći ‘ne’. Ako kažu da nema problema, ja ću podržati adaptaciju Sporazuma, najavio je Ivanić.

Srpski član Predsjedništva Mladen Ivanić izjavio je da je jedni mogući način da se izađe iz krizne situacije da se odluka o objavljivanju rezultata popisa stavi van snage, da se donese zakon kojim se rok produžava do kraja godine i da se konsenzusom postigne politički dogovor kako će se tretirati 200.000 popisnica.

“Neću da glumim Don Kihota i da bez obzira što se desilo preglasavanje idem dalje”, rekao je Ivanić.

On je naglasio da je u prošlosti nudio puno kompromisnih rješenja, ali da ih sada ne vidi.

“Na ovakav razvoj događaja sam upozorio još u martu nakon što smo predali aplikaciju. Tada sam osjećao da mnogi u BiH ne žele evropski put i ne žele kompromis. BiH može opstati samo kao zemlja kompromisa u kojoj sve strane povremeno nose rizike. Јa, osim varijante da se stvari vrate u situaciju prije odluke o popisu, ne vidim drugu alternativu”, rekao je Ivanić za mostarski “Dnevni list”.

Ivanić je naglasio da evropski put BiH blokiraju oni koji su donijeli odluku o popisu preglasavanjem, silom, arogancijom i koji su kratkoročne političke ciljeve stavili suprotno osnovnim principima na kojima je Savjet ministara i vlast na nivou BiH funkcionisao, a to je konsenzus.

Prema njegovim riječima, svi oni koji suučestvovali u donošenju odluke u vezi sa popisom stanovništva preglasavanjem odgovorni su za kočenje evropskog puta BiH.

“Bilo je tu puno pritisaka pravosudnih organizacija, političkih igara u kojima su učestvovali predstavnici HDZ-a BiH i SDA. Tu se kriju odgovorni za ovo kočenje. Prebacivanje odgovornosti na nekoga drugog je pokušaj skretanja pažnje sa suštinskog problema”, rekao je Ivanić.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske naveo je da mu je teško da pretpostavi da za odluku direktora Agencije za statistiku Velimira Јukića nije znao niko iz HDZ-a BiH.

“Mislim da je tu bio stvoren jedan cijeli ambijent u kome je bio prisutno ‘lako ćemo…idemo to uraditi…biće malo galame i nikom ništa’. Mislim da su jako pogriješili”, dodao je Ivanić.

SRNA/RTRS