Centar za socijalni rad Prijedor planira realizovati predbračno savjetovalište, pružanje psihosocijalne podrške u slučajevima narušenih odnosa između roditelja i djece nakon razvoda braka, te savjetodavnu psihosocijalnu podršku djeci tokom i nakon razvoda braka roditelja radi prilagođavanja novonastalim okolnostima života.
“Prisutan je i porast obraćanja za pitanja brakorazvoda. Nasilno ponašanje, svađe, vrijeđanje, fizička i psihička ugrožavanja su takođe česta popratna pojava bračnih kriza, kao i razlozi za razvod braka”, navodi se u izvještaju o radu ove javne ustanove za prošlu godinu.

Vođen je znatno veći broj postupaka bračnog savjetovanja, te povećan broj obraćanja roditelja za uređivanje odnosa i kontakata sa djecom, usklađivanja roditeljskog funkcionisanja sa bivšim supružnicima, te zahtjeva za savjetovadavnim uslugama i preporukama za vaspitanje djece.

“U 2015. godini registrovano je 89 pokušaja mirenja. U odnosu na 2014. i 2013. godinu, u kojima smo bilježili po 80 postupaka brakorazvoda, u 2015. godini taj broj je znatno manji, 57 postupaka”, navodi se u izvještaju.

Kao razlozi za razvod braka najčešći su nepripremljenost za brak i nerealna očekivanja od braka, nezavršena separacija od roditelja i preveliko uplitanje roditelja u organizaciju i sadržaj života supružnika i neprihvatanje kulturnog i vrijednosnog sistema partnera, stila života i interesovanja.

Dominantni razlozi za razvod braka su finansijski problem, zatim rivalitet među partnerima, seksualni poremaćaj kod jednog ili oba partnera, bračne preljube, karakterne nepodudarnosti sa tendencijom ka stalnim konfliktima, te gubitak međusobne ljubavi i tolerancije.

SRNA