Srpska pravoslavna crkva obilježava Vidovdan, praznik posvećen Svetom velikomučeniku knezu Lazaru i svim srpskim mučenicima koji su poginuli u Boju na Kosovu 1389. godine.

Na liturgijama u svim pravoslavnim hramovima pominje se stradanje koje je ostavilo vječnu poruku u istoriji, etici i tradiciji srpskog naroda.

Vidovdan ili praznik sjećanja na kosovsku pogibiju obilježen je crvenim slovom u kalendaru SPC, a za naziv praznika vezuje se Sveti Vid koji je, prema “Prologu” vladike Nikolaja Velimirovića, porijeklom sa Sicilije.

Ovaj svetitelj hrišćanstvo je zadužio podvizma u vrijeme cara Dioklecijana, velikog progonitelja hrišćana.

Isti datum u kalendaru SPC pominje se i kao praznik starozavjetnog proroka Amosa – slave srpskog kneza Lazara, koji je poginuo na taj dan, a u navečerje praznika se svojim velmožama pričestio u Crkvi Samodreži na Kosovu.

Prema “Prologu”, SPC istog dana slavi i svog patrijarha Јefrema, koga je Sabor izabrao 1375. godine i koji je “1382. vjenčao kneza Lazara za cara”.

U Manastiru Sveti Nikola na Ozrenu Komanda Trećeg pješadijskog Republika Srpska puka proslavlja Vidovdan, krsnu slavu Vojske Republike Srpske i ovog puka. Proslavi Vidovdana prisustvovaće najviši predstavnici političkog, javnog i kulturnog života, predstavnici Udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

Povodom Vidovdana, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik posthumno je odlikovao 250 boraca Medaljom zasluga za narod.

U vojnoj crkvi kasarne “Vojvoda Stepa Stepanović” u Bijeljini lomljen je slavski kolač i osveštana zastava Vojske Republike Srpske.

RTRS