Sutra bi trebalo da budu objavljeni parcijalni rezultate popisa stanovništva, koje Republika Srpska neće priznati. Uoči objave probudili su se srpski predstvnici u institucijama BiH.

Mladen Bosić danas je uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH za ocjenu ustavnosti odluke Vleimira Јukića o popisu.

Iz Ustavnog suda stiže potvrda da je apelacija zaprimljena, ali da je sljedeća redovna sjednica Ustavnog suda krajem septembra. Ne znaju kada će sud biti u mogućnosti i da se izjasni o zahtjevu za suspendovanjem primjene odluke i odgađanjem objava rezultata popisa.

Iz tzv. Saveza za promjene, dan uoči objave parcijalnih rezultata, još jedna inicijativa.

Tzv. Savez za promjene danas je zahtjevao da se održi hitna sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj bi objava popisnih rezultata bila prolongirana do 30. novembra.

Ako su sa koalicijonim partnerima iz Federacije postigli dogovor, klub SNSD-a, kažu, odmah će se odazvati.

Istovremeno iz Republičkog zavoda za statistiku opominju da je proces validacije za koji je predviđeno više mjeseci, Agencija za statistiku BiH prelomila preko koljena i okončala posao za nepunih 10 dana.

Iz Zavoda za statistiku Srpske upozoren je i direktor agencije za statistiku BiH Velimir Јukić, ali i EVROSTAT, jer prema riječima direktorke Zavoda za statistiku Srpske Radmile Čičković validacija, koja je neiohodan korak rađena je na nezakonit način.

“Ono što je od strane radnih grupa nama dostavljeno jeste da nisu rađene ni interne ni eksterne validacije, siromašne su ili uopšte nisu rađene na zakonit način”, kaže Čičkovićeva.

Da je struka pala ne koljena pod pritiskom politike upozoravaju i srpski kadrovi u Agenciji za statistiku ,uz upozorenje da su rezultati popisa lažni i statistički neupotrebljivi.

“Kroz ovakav način obrade podataka popisne građe dobićemo nezakonite i netačne podatke popisa koji nam neće koristiti, niti biti referentni, ni za redovna planiranja unutar BiH, ni za EU integracije”, izjavio je Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

U Savezu za promjene smatraju da sazivanje zajedničke sjednice oba doma BH parlamenta nije zakašnjela reakcija.

“Naravno da ima vremena jer Јukić ne može sve podatke objaviti u četvrtak, produženjem roka može se promjeniti metodologija pa da se ostatak podataka objavi u skladu sa novom”, smatra Aleksandra Pandurević, šef kluba SDS u Predstavničkom domu BiH.

Pandurevićeva zaboravlja da Zakon o popisu ne predviđa parcijalnu objavu podataka, a i na pitanje hoće li biti saglasnosti za zasjedanje dva parlamentarna doma odgovor ne zna. Klub SNSD-a će se odazvati, ali ukoliko za to postoje razlozi.

“Spremni smo odmah da se odazovemo ukoliko je postignuta saglasnost dva kolegijuma i ako je Savez za promjene obezbjedio parlamentarnu većinu”, kaže Lazar Prodanović poslanik SNSD u Predstavničkom domu BiH.

Јukić srlja u novo kršenje zakona, bježeći od pritusaka Tužolaštva BiH sada će po svemu sudeći objaviti parcijalne rezultate, što takođe Zakonom o popisu nije omogućeno. I šef Misije OEBS-a u BiH ambasador Džonatan Mur upozorava da niti jedan rezultat bilo kakvog popisa ne može opravdati diskriminaciju.

RTRS