U Srpskoj se nezakonita objava netačnih podataka popisa i očekivala, a kako je od političkog popis prerastao u nacionalno pitanje, ponovljeno je: Institucije Srpske, predstavnici RS u BH institucijama, neće priznati rezultate popisa!

Nečasne igre oko rezidentnog stanovništva i nezakonite odluke o proglašenju rezultata popisa institucije Srpske dovele su u poziciju da donese vlastiti zakon o popisu i obezbijedi tačne i upotrebljive statističke podatke. Istrajnost u toj namjeri potvrdili su i danas.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da današnje objavljivanje rezultata popisa u BiH pokazuje svu farsu koju BiH živi i poručio da Srpska ove rezultate neće ni prihvatiti ni objaviti.

Dodik je ocijenio da se od BiH pravi potpuno iluzorna zemlja nastojanjima da se jedna istina koju forsiraju Bošnjaci, a koja njima odgovara, nametne i drugima.

“To je nešto što mora svima da bude jasno. Neshvatljiva je arogancija i nastojanje da se rezultati objave na ovaj način, uprkos jasnim stavovima Narodne skupštine i svih institucija Republike Srpske. To je učinjeno uz očiglednu asistenciju međunarodnog faktora u BiH koji je još jednom pokazao da je definitivno navijačka strana, a ne strana koja bi trebalo da ovdje obezbijedi objektivne i konsenzusom dogovorene procedure i, naravno, na osnovu toga i podatke”, istakao je Dodik.

On je naglasio da je veoma jasno da Republika Srpska neće priznati ovu vrstu popisa i neće ni objaviti te rezultate, jer su spekulativni.

“Iz ovoga smo vidjeli sve i još jednom se potvrdila ta arogancija međunarodnog faktora i domaćih političkih faktora u Sarajevu koji su nastojali da na ovaj način ignorišu Republiku Srpsku”, ocijenio je predsjednik Srpske.

On je naveo da su zaključci parlamenta Srpske veoma jasni i da, što se tiče popisa, Republika Srpska treba da ide svojim putem i objavi svoje rezultate.

“Mi ćemo veoma brzo održati novu sjednicu Narodne skupštine i donijeti zakon o popisu koji je neophodan da bi objavili svoje rezultate kojima mi raspolažemo. Tako da je ovo što su oni učinili u Sarajevu uzaludan posao, koji više šteti BiH nego što joj koristi. Ako neko hoće da BiH bude što je više moguće neuspješna zemlja, onda je ovo dokaz i povod da se tako nešto tvrdi”, poručio je Dodik.

Objavljivanje rezultata popisa u BiH pokazuje svu farsu koju BiH živi, poručio je predsjendik Milorad Dodik i još jednom podvukao da Srpska ovakve rezultate neće ni prihvatiti ni objaviti.

I predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović stava da se rezultati ne mogu priznati jer nisu vjerodostojni i upotrebljivi.

– RS će u skladu sa zaključcima NSRS definisati i koristiti sva pravna politička i druga sredstva kako bi na prihvatljiv način otklonila nezakonitosti kojima se krše ustavna i zakonska načela i ugrožava vitalni nacionalni interes, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Popis je objavljen u hotelskoj sali. Izostala je svečanost svojstvena „normalnim“ državama, ali nije i vidljiva konfuzija.

– Za šta će nam podaci koji nisu stvarni, objektivni tačni ni u jednoj varijabli a i neupotrebljivi, kaže Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS.

Struka je pala na koljena pred politikom, ukazuje i zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH Miljan Popić.

– Država počiva na zakonu a kad se zakon prekrši ulazimo u beznađe ovi podaci nikome ne mogu da služe , ni bih za ozbiljna statistička istraživanja niti za EU integracije, istakao je Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH.

Pokazalo se i statistička istraživanja i EU integracije za bošnjačku vrhušku bili su sporedna pitanja.

Za krivu sliku i pogrešnu statistiku ne mari potpredsjednik RS Ramiz Salkić. Važno mu je bilo iskazati zadovoljstvo jer RS nije etnički čista, jer prema netačnim podacima BH Agencije za statistiku, bošnjaci čine 14 odsto stanovništva Srpske. Nije li to potvrda da su svi u Srpskoj slovodni i ravnopravni za razliku od federacije u kojoj je samo 2,5 odsto Srba, što je Salkiću nekako promaklo da zapazi i komentariše.

RTRS