Ekspert za bezbjednost, islamski ekstremizam i terorizam, Dževad Galijašević pričao je u četvrtom nastavku intervjua za Press o Islamskoj državi, Al Kaidi i ko im pomaže.

Ko je ustvari Al Kapone ekstremnog islama u BiH?

“Nije riječ o jednom čovjeku nego o složenoj vojno-političkoj organizaciji nastaloj u ratu, logistički podržanoj i ojačanoj u miru.”

U vezi sa širenjem ekstremnog islama i reklamiranjem terorizma pominjao si i Harisa Silajdžića?

“Silajdžić je diplomatska okosnica odbrane Izetbegovićeve islamističke politike. Njegova uloga u zaštiti raznih afro-azijskih zločinaca i terorista je sramna. Danas Silajdžić ima određene savjetodavne uloge u Erdoganovoj Turskoj. Iako nije značajan, ipak je prisutan i vrlo aktivan u kreiranju islamističke politike u Turskoj.”

Čiji su prizvod Al Kaida i Islamska država?

“Američki. Njihovih obavještajnih službi. Javnih i tajnih. Uz veliku pomoć kraljevske porodice iz Rijada. S tim što im se Islamska država otela kontroli, pa sad na nju presudni uticaj imaju Turska i Katar.”

Ima li najvećih svjetskih terorističkih organizacija u BiH?

“Bosna i Hercegovina je već dvije decenije najača i najopasnija baza mnogih terorističkih organizacija. Pored Al Kaide i Islamske države tu su: Ahrar el Šam, Lashkar e Taibah i Hamas. Čak i šiitski Hezbolah.”

U čemu se ogleda njihovo prisustvo?

“Ono što je najvidljivije to je širenje ekstremnog islama i regrutovanje boraca za rat u Siriji i Iraku. Ali, to je samo vrh ledenog brijega. Opasnije je ono što se ne vidi.”

A to je?

“Trovanje naroda. Pravljenje čitave mreže radikalnih islamista i potencijalnih terorista. Uz pomoć SAD i Saudijske Arabije i podršku Izetbegovićeve vlasti, Al Kaida je u BiH uspjela razviti svojevrsnu doktrinu terorizma koja se zasniva na širokom spektru nekonvencionalnih djelovanja. Osnovni koncept djelovanja Al Kaide sastoji se u otvaranju brojnih humanitarnih, dobrotvornih, obrazovnih, finansijskih i drugih organizacija, medijskih kuća i sl. koje služe kao instrumenti za prikupljanje finansijskih sredstava, vjersku indoktrinaciju, infiltraciju u islamsku populaciju, sticanje popularnosti među islamskom omladinom, obrazovanje kadrova, regrutaciju terorista, njihovu obuku, krijumčarenje oružja i ‘uvoz’ terorista.”

Da li taj recept primjenjuju samo u BIH?

“Ne samo u BiH. U svim državama u kojima značajan procenat stanovništva čine muslimani.”

Islamska država?

“Islamska država u BiH pokušava pridobiti dijelove robusne Al Kaidine infrastrukture, ali njen način organizovanja i djelovanja nije ćelijski niti labav: čvrsta vojno politička organizacija i snažna ideologija kalifata, uz podršku Turske i Katara.”

Ko je veća prijetnja po svjetsku bezbjednost?

“Za čovječanstvo u cjelini obe organizacije su zlo koje treba pobijediti legitimnom državnom represijom. U Siriji i Iraku vojnički, a u BiH bezbjednosnim politikama i službama. Ako svjetsku bezbjednost gledamo kroz prizmu američkog nacionalnog interesa onda je veća prijetnja Islamska država.”

Zašto?

“Zato što se otrgla američkoj kontroli.”

Kako objašnjavaš činjenicu da toliko mladih muslimana napušta lagodan život na Zapadu i odlazi na Bliski istok da ubija pripadnike svoje vjere?

“Fanatizam, obavještajne operacije velikih sila i socijalna besperspektivnost su korijen toga. U Bosni i Hercegovini stasaju generacije mladih Bošnjaka ‘zabrinutih za Palestinu’, ‘uznemirenih zbog Iraka’, uznemirenih zbog Avganistana, Libana, Kašmira… I ne samo oni – razni polupismeni, mržnjom otrovani seljaci – puni bijesa tumače islam, pričajući o smrti i osveti.”

Postoje li podaci o rasprostranjenosti ekstremnog islama u BiH?

“Po procjenama relevantnih agencija u pitanju je najmanje pet odsto ukupne bošnjačke populacije koja je potonula u glib vjerskog radikalizma.”

Zašto borba protiv Islamske države traje toliko dugo? Da li je moguće da Rusija, NATO i bliskoistočne države zajedno ne mogu da oslobode teritorije u Iraku i Siriji koje islamisti drže pod okupacijom?

“Prije svega zato što niko na Zapadu ne želi poraz ovih organizacija. Kao ni Turska, Saudijska Arabija, Katar…”

Nego?

“Samo žele da te terorističke organizacije budu pod njihovom komandom. Da njih slušaju. I koriste ih u ratovima protiv Rusije.”

Kao sad u Siriji?

“Da. Uz pomoć moćne medijske mašinerije Bašara Asada u zapadnim zemljama predstavljaju kao veći problem od terorističkih organizacija. Time se stvara privid da Al Kaida i ISIL ipak nisu najveće zlo. Ruši se sasvim umjereni Asad, a podržava se najgori režim islamskog fanatizma u Saudijskoj Arabiji. I zanemaruje ratno-huškačka i diktatorska politika Erdogana u Turskoj, koji nesmetano zatvara medije, ali i ubija Kurde.”

Izvor: Dušan Marić/Press