Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i dalje je bez saglasnosti sva tri člana Predsjedništva BiH, poručeno je nakon sastanka sa predsjednikom Njemačke Јoahimom Gaukom i njemačkom kancelarom Angelom Merkel u Berlinu.

Nepostizanje dogovora predstavlja kočnicu evropskog puta BiH, smatra Bakir Izetbegović. Kaže da se od SSP-a pravi “virtuelni problem” i da će, kako kaže, uz obećanu finansijsku podršku Njemačke, biti oduzet adut političarima iz Banjaluke.

Njemačka kacelarka Angela Merkel pozdravila je napredak BiH postignut sprovođenjem socijalno- ekonomskih reformi ističući da je, ukoliko se usvoji SSP, spremna da nadoknadi finansijske gubitke bh. poljoprivrednika.

BiH je dobila ponudu od EU kakvu do sada nije dobila nijedna zemlja. Ukoliko želi da postane članica EU mora da se nosi sa konkurencijskim pritiskom poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Nepostizanje saglasnosti oko SSP-a nazvao je iluzijom onih koji, kako kaže, koče sporazum iz Banjaluke navodeći da će bh. poljoprivrednici pretrpjeti velike gubitke od jakih članica EU. Da se to ne bi dogodilo, Izetbegović kaže da je tražio garanciju Njemačke da finansijski podrži poljoprivrednike.

-Postoje određene brige, posebno u RS, koji se boje da će privreda nastradati. Јa sam lično obećala da ćemo mi sa njemačke strane pokušati pomoći ako privrednici u BiH budu imali određene mane i nedostatke. Ukoliko postoje realne poteškoće, podržaćemo finansijski poljoprivrednike, rekla je Angela Merkel, njemačka kancelarka.

Merkelova smatra da je BiH ostvarila vidljiv napredak donošenjem novog zakona o radu, reformom penzijskog sistema ali i stalnim pokušajem da se privreda učini transparentnijom. Tri člana Predsjedništva BiH pokazali su spremnost da rade za napredak, poručila je Merkelova.

-Želim da kažem da je Njemačka spremna pomoći koliko god može. Mi znamo koliko taj put može biti težak i frustrirajući, dodala je Merkelova.

U posljednje dvije godine ovo je treći sastanak Predsjedništva BiH sa njemačkom kancelarkom. Merkelova je informisana da je pokrenut put BiH prema NATO-u, ali da MAP neće biti aktiviran, te da je Predsjedništvo usvojilo dokument o pregledu odbrane.

Kakvu i koliku pomoć će Njemačka obezbijediti za BiH odlučivaće se 18. jula. – a prema riječima Merkelove preostalo je još mnogo posla.

RTRS