Savjet ministara BiH izmjenom Zakona o akcizama BiH, predvidio je povećanje akciza na gorivo i auto-gas za 15 feninga po litru.

Deset feninga izdvajalo bi se za autoputeve, a pet feninga za magistralne i regionalne puteve. Ove izmjene će po hitnoj proceduri u Parlamentarnu skupštinu BiH.

Prevoznici, negoduju! Kažu da će novi nameti ugroziti domaću privredu. Ukoliko prijedlog prođe prijeti im gašenje preduzeća, jer neće biti ekonomske opravdanosti za njihovo postojanje.

Predsjednik Udruženja prevoznika Srpske, tvrdi da će novim poskupljenjem uz već postojeće namete država ubirati 900 miliona maraka godišnje. Novom akcizom, dnevno će se ubirati još 150 miliona maraka godišnje. Omča je ovo oko vrata domaćih privrednika, tvrde prevoznici, a njih oko 30% može slobodno da ugasi svoje preduzeće.

– Ostaje nam ili da se udružimo i borimo protiv ovakve odluke, ili da prihvatimo ovakvu odluku i gasimo preduzeća, kaže Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS.

Za domaću poslovnu zajednicu novi namet je apsolutno neprihvatljiv, ističu u Privrednoj komori Srpske. Na svim nivoima deklarativno se zalažu za rasterećenje privrede, a u praksi se uvode novi nameti.

– Najviše štete će pretrpiti preduzeća koja se posebno bave prevozom roba i putnika, dakle na njih će se najviše negativno odraziti ovo povećanje ali i na sve ostale grane privrede, ističe Vladimir Blagojević, portparol Privredne komore RS.

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je u februaru prijedlog za povećanje akcize na naftu i naftne derivate, pivo i alkoholna pića i prirodne rakije.

U martu je predloženo povećanje akcize i na bezalkoholna gazirana pića. Podršku Savjeta ministara dobio je samo prijedlog za povećanje akcize na gorivo.

O narednim koracima prevoznici će odlučiti tokom vikenda.

RTRS