Predsjednički izbori u Austriji, u kojima je kandidat FPO izgubio sa malom razlikom, poništeni su odlukom Ustavnog suda.

Izbori u Austriji su bili u žiži evropske javnosti, jer su bili viđeni kao moguća prekretnica za čitav kontinent, zbog snage kandidata Slobodarske partije Austrije Norbert Hofer koji je izgubio za oko 30.000 glasova od Aleksandera van der Belena iz redova Zelenih.

FPO je zatim uložila žalbu zbog “brojnih nepravilnosti” – u svojoj žalbi naveli su nepravilnosti u 94 od 114 izbornih opština.

Ustavni sud javno je saslušao 67 svjedoka, od kojih je veliki broj ukazao na nepoštovanje procedure za prebrojavanje glasova predatih putem pošte.

Naime, brojne izborne komisije su glasove putem pošte, umjesto, kako to predviđa izborni zakon, dan poslije izbora, otvorili i prebrojali na dan izbora.

Takođe, u nekim opštinama ti glasovi su prebrojani bez prisustva članova izborne komisije, koji su i pored toga potpisali zapisnik.

Razmatranje žalbe FPO pred Ustavnim sudom pokazalo je da je neophodno reformisati izborni zakon, posebno dio koji se odnose na glasove predate putem pošte, prenosi B92.

B92