Na svom životnom putu proživjet ćete prelijepe i predivne momente, ali susrest ćete se i sa ne tako lijepim situacijama i osobama.

Na početku ovog putovanja, još kao male bebe mi imamo u podsvijesti da je ljubav prema sebi prva stepenica ka ljubavi prema drugima. Ukoliko volite sebe, znat ćete da volite i cijenite druge. To je tako uređeno zakonom Univerzuma i drugačije ne može biti.

Tokom godina stičemo različita iskustva i upoznajemo različite profile ljudi, koji nam se dopadnu ili nam jednostavno “ne legnu”. Ne možemo mi uticati na to, ali možemo uticati na sebe i svoju ličnost.

Upravo iz tog razloga u nastavku vam donosimo tekst inspirisan knjigom Rhonde Byrne, “Tajna” koji će vam pomoći da sve neugodne i ružne situacije lakše i brže prebrodite i u svom životu uživate jer to je i cilj ovog putovanja.

Već posjedujete odgovor na sva životna pitanja: “U središtu vašeg bića leži odgovor na sva pitanja; znate ko ste i šta želite”. “Poznavati druge je znak inteligencije; poznavati sebe je znak istinske mudrosti. “Vladanje drugima je snaga; vladanje sobom je prava moć”. “Kada se oslobodim onoga što jesam, postajem ono što bih mogao biti”.

Kada se prepustite, tada se oslobađate “Ako želite da postanete cjelina, dopustite sebi da budete nepotpuni”. “Ako želite da budete ispravni, dopustite sebi da budete pogrešni”. “Ako želite da budete ispunjeni, dopustite sebi da budete prazni”. “Ako želite da se ponovo rodite, dopustite sebi da umrete”. “Imate li dovoljno strpljenja da sačekate da se mulj slegne i voda razbistri? Možete li da se ne pomjerite dok se pravi korak ne objavi sam od sebe?”

Vaš ego vam nikada neće donijeti istinsku sreću “Onaj koji definiše sebe nikada neće znati ko je zapravo”. “Onaj koji ima moć nad drugima nema moć nad sobom”. “Onaj koji pokušava da zablista prigušuje svoju svjetlost”.

Zlo umire kada se ignoriše “Ne dajte zlu ništa na šta bi moglo da se usmjeri i ono će da nestane samo od sebe”.

Dobrota uvijek pobjeđuje. Zlo uvijek gubi “Iz dobrih riječi proizlazi povjerenje. Iz dobrih misli proizlazi produhovljenje. Iz dobrote davanja proizlazi ljubav”. “Biti duboko voljen daje snagu, a voljeti nekoga duboko daje hrabrost”.

Budite ono što jeste “Ako vam je stalo do odobravanja drugih, vi ste njihov zarobljenik”. “Ako ste zadovoljni onim što jeste bez takmičenja i upoređivanja s drugima, svi će vas poštovati”.

Budite skromni i postaćete mudri “Mudar čovjek je onaj koji zna šta ne zna”. “Sve što teče, na kraju se uliva u more jer se ono nalazi na manjoj visini. Njegova moć je u njegovoj poniznosti”.

Promjena je neizbježna – prigrlite je “Ako shvatite da je sve podložno promjeni, nećete pokušavati da se čvrsto držite bilo čega. Ako se ne plašite umiranja, nema toga što ne možete da postignete”. “Novi počeci su često prerušeni u bolne završetke”.