U predizbornu trku za načelnika Kozarske Dubice ulaze Radenko Reljić kojeg podržavaju SNSD, DNS i SP, i Branko Barać, kandidat SPAS–a, oko kojeg su se okupile partije tzv. Saveza za promjene. Danas je Barać i zvanično predstavljen kao kandidat.

Potpisu sporazuma o zajedničkom nastupu na lokalnim izborima prisustvovali su i lideri partija članica tzv. Saveza za promjene. Međutim, Dragan Čavić u Kozarskoj Dubici danas nije bio, a kako se moglo čuti od izvora bliskih opštinskom odboru NDP-a, Čavić nije saglasan sa kandidaturom Branka Baraća. Barać je do prije nekoliko mjeseci bio član Opštinskog odbora NDP–a, kojeg je raspustio Dragan Čavić.

Kalkulacija više nema – sporazum je potpisan, a zajednički kandidat tzv. Saveza za promjene je predstavljen. Prioritet je, kaže Branko Barać zaustaviti ekonomsko propadanje opštine i odlazak mladih ljudi.

– To vidimo u značajnim uštedama na svim troškovnim stranama budžeta, a većinu tih sredstava usmjerićemo prema subvencionisanju zapošljavaea i bržeg ekonomskog oporavka – kaže Barać.

Mladen Bosić, predsjednik SDS-a, kaže da je Barać u vrijeme dok je bio na funkciji načelnika, pokazao da zna da radi taj posao i da zna kako se vodi opština.

Nasuprot Baraća je kandidat koalicije SNSD-DNS-SP, Radenko Reljić koji je, kako kažu u koaliciji, ime bez konkurencije. Reljić u planu, između ostalog, ima reorganizaciju i finansijsku stabilnost opštine.

Reljić ističe da je potrebno dovesti inostrane investitore koji bi uložili u ovaj kraj i zaposlili mlade ljude.

Skupštinsku većinu očekuju i vlast i opozicija. U SNSD-u, očekivanje pravdaju milionskim infarstrukturnim projektima u posljednjih godinu dana, od kada su socijaldemokrati preuzeli skupštinsku većinu.

Јovica Šuman, predsjednik OO SNSD, ističe da su investicije bile oko 16 miliona KM, od čega je učešće opštine oko 500.000 maraka.

I dok načelnički kandidati u Kozarskoj Dubici već uveliko pripremaju svoje predizborne programe, građani očekuju mnogo toga. Upravo oni će i dati posljednju riječ. Anketirani građani potenciraju da se poveća zapošljavanje mladih da ne bi odlazili, kao i da se zavede više “reda, rada i pravde”.

Sa jedne strane doktor, a sa druge pravnik. Ko će od njih sjesti u načelničku fotelju Kozarske Dubice biće poznato nakon 2. oktobra.

RTRS