NATO i Rusija više nisu strateški partneri, ali nisu ni u hladnom ratu, izjavio je generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg.

– Mi ne vidimo nikakvu neposrednu opasnost. Rusija takođe nije strateški partner. Mi nemamo strateško partnerstvo koje smo pokušali da stvorimo nakon završetka Hladnog rata. Međutim, mi nismo u “hladnom ratu”. Sada je potpuno druga situacija – rekao je generalni sekretar na samitu NATO u Varšavi.

Lideri NATO na sinoćnoj radnoj večeri podržali su održavanje sjednice Savjeta Rusija i NATO (13. jula) i nisu usvojili druge odluke o Rusiji, rekao je izvor u NATO.

– Za večerom je održana neformalna diskusija o Rusiji na kojoj nisu donijete odluke, jer taj format nije predviđen za to. Za stolom je bilo 28 lidera NATO i predstavnici Finske i Švedske, kao i rukovodstvo evropskih institucija – kaže izvor.

– Bila je izražena puna podrška održavanju sastanka Savjeta Rusija i NATO sljedeće sedmice. Lideri očekuju ovaj sastanak i vide u njemu platformu za dijalog koja treba da se nastavi da se koristi u tom svojstvu – nastavlja on.

– Šefovi država NATO su jednoglasno podržali potrebu da se sačuva jedinstvena pozicija o Rusiji. Oni su potvrdili dvojaki pristup Alijanse odnosima sa Rusijom, koji uključuje jaku odbranu i dijalog – dodao je izvor u Alijansi.

sputniknews.com