Riža je jedna od namirnica koja se u mnogim domaćinstvima nađe nekoliko puta sedmično na jelovniku zahvaljujući svojim blagotvornim učincima na ljudski organizam: hranjiva je, lako probavljiva, brzo daje energiju, idealna je za dijetu i u dohrani male djece.

Osim hranjivih i zdravstvenih prednosti, riža ima i svoju kozmetičku “stranu“, pa je tako sastavni dio mnogih kozmetičkih preparata.Zbog velike količine antioksidansa pomaže u njezi lica i tijela.

Utiče na sjaj kože, ublažava masnoću i liječi upalne procese poput crvenila, alergija i lakših rana. Riža je bogata vitaminima skupine B koji stimulišu rast i obnovu stanica, usporavaju njihovo starenje i poboljšavaju cirkulaciju krvi u koži, a upravo to garantuje  blistav izgled i sjajan ten.

Rižina vodica kao tonik

Riža i voda, to je sve što vam je potrebno da sami pripremite preparat za lice, ali i za kosu. Umivanje lica vodom u kojoj se kuhala riža, kožu čini mekšom i može poslužiti kao odlična zamjena za tonik. Pomaže kod smanjenja pora na licu. Operete li kosu rižinom vodicom kosa će dobiti poseban sjaj.

Priprema je jednostavna. Vodu u kojoj se kuhala riža nanesite na lice i ostavite da se osuši. Kada vam lice bude potpuno suho, obrišite ga vatom namočenom u destiliranu vodu. Rižinu vodicu možete koristite za brzinsko uljepšavanje lica i uklanjanje masnog sjaja s kože.

Piling od riže

Napravite li sami piling za lice od riže, možete se s lakoćom riješiti neuglednih bubuljica, prištića ili bolnih akni. Za masnu kožu napravite piling od riže u kombinaciji sa kavom, sodom bikarbonom ili mlijekom. Oni će regulisati prirodan rad žlijezda zaduženih za lučenje masnoće. Lice više neće biti masno, već svježe i sjajno.

Za jako suhu kožu, odlično je rješenje kombinacija riže i maslinovog ulja. Maslinovo ulje otvara pore lice, a upravo zbog zatvorenih pora dolazi do probleme sa suhoćom. Pomaže kod uklanjanja mrtvih stanica, pomažući tijelu kod prirodnog procesa samoobnavljanja.

Pola šoljice riže usitnite u multipraktiku i dodajte u smjesu 2 dcl jabučnog octa i 2 jušne žlice meda. Dobro izmiješajte i smjesu utrljajte u tvrdu površinu kože na petama.

Tajna ljepote  u rižinoj maski

Da bi održale kožu u besprijekornom stanju i spriječile prijevremeno starenje kože, žene s Dalekog istoka koriste masku od riže.Ova ljekovita maska za lice s rižom, mlijekom i medom jednostavna je za pripremu. Nakon njezine upotrebe, koža postaje nježna, vrlo meka, baršunasta i blistava.

Za pripremu japanske maske od riže uzmite 2-3 jušne žlice sirove riže koju stavite u hladnu vodu, postepeno zagrijavajte i tako kuhajte sve dok potpuno ne omekša. Skuhanu rižu  koju ćete kasnije takođe iskoristiti, procijedite i stavite u posebnu zdjelu.

Prokuhanu riža isperite vodom i dodajte u nju jednu žlicu toplog mlijeka. Promiješajte smjesu do ujednačenosti i dodajte jednu žlicu meda.

Masku nanesite u debljem sloju na očišćenu kožu lica i vrata. Nakon pola sata pažljivo uklonite masku i umijte se vodom od skuhane riže. Ona odlično hidratizira kožu lica, sadrži antioksidanse i posjeduje apsorbirajuće svojstvo ultraljubičastih zraka.

Vodu od kuhanja možete čuvati u frižideru 4 dana. Koristite ujutro i navečer kao losion za lice.

Možete i zalediti u kalupima za led i koristiti kao kocku leda za masažu. Možete napraviti i masku od riže koja upija višak masnoće s lica.Ujedno ćete tom maskom nahraniti kožu mineralima i vitaminima koje riža sadrži.

Postupak je sljedeći: najprije u kožu lica utrljaju 3 do 5 kapljica sezamova ulja, a nakon kratke pauze nanesu masku koja se sastoji od mješavine rižina brašna i mlijeka. Ostavite da djeluje 10 minuta, pa isperite. Preporučuje se primijeniti  jedan do dva puta sedmično.

Žena