Slika objavljena u medijima na kojoj muslimanka pere tepih na partizanskom spomeniku na Šušnjaru, kod Sanskog Mosta – šokirala je javnost.

Spomen groblje podignuto je u pomen na 5.500 Srba i 50 Јevreja, koje su ustaše ubile na Ilindan 1941. godine. Ona za RTRS tvrdi da ne zna ćirilicu i da nije znala da je riječ o spomeniku.

Oštre reakcije stižu iz Srpske pravoslavne crkve u Sanskom Mostu gdje poručuju da ovako nešto nije smjelo da se dogodi.

Srbi povratnici, uglavnom i nisu znali za ovaj sramotan čin. Policija, kada je zatekla ženu kako na Šušnjaru preko spomen obilježja pere tepih,t ek je izdala usmenu opomenu.

Bošnjakinja koja je prala tepih na jasno označenom spomen obilježju žrtvama ustaškog zločina, kaže, nije znala da je riječ o spomeniku, iako je samo ograda dijeli od memorijalne zone. Apsurd ili ne, ona sve obrazlaže nepoznavanjem pisma!

“Јa ne znam ćirilicu, on kaže piše ti ovdje, al ja ne znam ćirilicu, znam harfove i ova slova ovdje”

Za sramno i nezapamćeno ponašanje, nema kazne! Policija je počiniteljku tek usmeno opomenula.

“Izdana je mjera upozorenja i jedno upozorenje da se ovakve radnje više ne ponavljaju”, izjavio je Ale Šiljdedić, portparol MUP-a Unsko – sanskog kantona.

Sveštenik u Sanskom Mostu ističe korektne odnose sa vjerskim zajednicama na području ove lokalne zajednice. Ipak, ovaj događaj kaže, opravdanja nema, za svaku je osudu bez obzira na vjeru i naciju počinioca.

“Nije trebalo tako nešto da se desi, jer prema tim žrtvama najveći problem je za porodice koje su izgubile svoje najmilije u Drugom svjetskom ratu, tu su civili poubijani, djeca, žene, ima i Јevreja”, napominje Alen Marić, sveštenik u Sanskom Mostu.

Ovo nije prvi incident na Šušnjaru,kaže profesor Vladimir Lukić. Već nekoliko puta uništavana je ograda, zelenilo, ali ni sami spomenici nisu pošteđeni vandalizma.

“I stoka je ulazila unutra što nikako nije u redu i zaista mislim da sa tim treba prekinuti”, rekao je Lukić.

Poruka povratnika iz Sankog Mosta danas jasna.

“Svaki grob bez obzira čiji je treba se poštovati”, kaže Јelena Maričić, povratnica iz Sanskog Mosta.

A ove grobove svake godine na Ilindan obilaze mnogi.Tako će biti i ovog drugog avgusta na Šušnjaru, kada će biti obilježena 75. godišnjica od ustaškog pokolja Srba i Јevreja.

RTRS