Iako potiče s istoka Sjevernoameričkog kontinenta njena prava vrijednost prepoznata je u Evropi.

Aronija, izuzetno ljekovita i korisna biljka, pobudila je veliku zainteresovanost i mještana Oštre Luke. Njeni prinosi ovdje se povećavaju iz godine u godinu. Međutim, plasman na tržište nije organizovan. Zbog toga proizvođači nemaju pravo na podsticaje. Mještani aroniju najviše koriste za pripravljanje sokova, čajeva i džemova.

Plantažu od 820 sadnica aronije Boško Grujičić zasadio je prije četiri godine. Kaže da za razliku od drugog voća oko aronije ima mnogo manje posla, ali i troškova. Ove godine očekuje dobar prinos. Ipak, problem je pad cijene aronije na tržištu.

Sav prinos aronije proizvođači ove pogranične opštine i prodaju, kao sirovinu ili prerađenu u sokove, čajeve…Međutim, zagarantovanog otkupa nema. Zbog toga su lišeni prava na podsticaje.

Radmila Domazac, nadležna za poljoprivredu opštine Oštra Luka, kaže da je opština predvidjela 10.000 KM podsticaja za prodanu količinu povrća i voća. Ona navodi da je problem sa proizvođačima aronije pošto nemaju pokriven otkup i nemaju odgovarajuću dokumentaciju koja bi pratila opštinske i republičke podsticaje.

Za organizovan otkup potrebna je veća količina proizvedene aronije na području Oštre Luke. Zbog toga je cilj povećanje proizvodnje.

Predsjednik Udruženja jagodičastog voća Oštra Luka Ljubomir Vulin kaže da će ovo udruženje raditi na omasovljenju i što većem uključivanju proizvođača, jer je ovo proizvodnja u kojoj ovdje vide budućnost.

Na području Oštre Luke u protekle četiri godine formirano je deset zasada aronije, a četiri proizvođača su registrovana.

RTRS