Direktor Agencije za informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević apelovao je na ministre iz Srpske u Savjetu ministara BiH da sa dnevnog reda sutrašnje sjednice skinu tačku o podršci formiranju tijela koje bi se bavilo pitanjima informacione bezbjednosti na nivou BiH /CERT/ kako ne bi došlo do još jednog prenošenja nadležnosti sa Srpske na BiH.

Rajčević apeluje na ministre, prije svega na ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, koji je najodgovornija ličnost za ovu inicijativu, da ovu tačku skinu sa dnevnog reda kako bi se sporna pitanja mogla usaglasiti.

“U suprotnom, upozoravamo da ovo novoformirano tijelo neće imati nikakve ingerencije nad CERT-om Republike Srpske jer Srpska ima važeći Zakon o informacionoj bezbjednosti koji suvereno tretira ovu oblast”, naglasio je Rajčević.

On je podsjetio da je 2011. godine formirana radna grupa koja je uključivala i predstavnika Srpske kojeg je delegirala Vlada, a koji je, zbog neslaganja sa predloženim zaključcima i rezultatima radne grupe, podnio ostavku.

Rajčević je dodao da, uprkos svemu, predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH protivzakonito osnivaju nove bezbjednosne organe na nivou BiH, bez prethodnih konsultacija sa relevantnim institucijama iz Srpske.

“Nisu se konsultovali sa Agencijom za informaciono društvo Srpske, u okviru koje već godinu dana funkcioniše CERT Republike Srpske, odnosno Odjeljenje za informacionu bezbjednost”, navedeno je u saopštenju Agencije za informaciono društvo Republike Srpske.

Iz ove Agencije ističi da su u okviru Informacije o aktivnostima Ministarstva bezbjednosti BiH u vezi sa sajber bezbjednosti, koja se nalazi na dnevnom redu sutrašnje sjednice Savjeta ministara, predloženi i zaključci kojima je podržano formiranje CERT BiH, tijela pri Ministarstvu bezbjednosti BiH.

SRNA