Nove tehnologije Naučnog centra “Ilizarov” omogućavaju dva puta brže ispravljanje deformisanih kostiju, kao i mogućnost uzimanja implantata iz 3D štampača za ljude koji su izgubili udove.
Centar “Ilizarov” nalazi se u Kurganu, malenom gradiću na Uralu, na granici sa Sibirom. Tu se godišnje vrši 11.000 operacija na pacijentima u dobi od 4 mjeseca do 97 godina.

Doktori u tom Centru, koji je stekao “bajkovitu slavu”, liječe sve bolesti i povrede lokomotornog sistema.

Oni “uzgajaju” noge na modelima /rekord Centra je produžavanje noge za 54 centimetra/, obučavaju ljekare iz 75 zemalja i “stavljaju na noge” čak i beznadežne bolesnike, koje su u drugim klinikama svijeta otpisali.

Tako je 2003. godine Englez Stujart Grin, bivši pacijent klinike “Ilizarov”, stigao na kliniku biciklom iz Velike Britanije kako bi pokazao vrijednost ove jedinstvene metode.

Grin, koji se bavio biciklizmom, imao je nesreću i završio je u invalidskim kolicima. Htjeli su da mu amputiraju nogu, ali doktori iz Kurgana uspjeli su da mu pomognu. Grin ne samo da se oporavio, već se i vratio biciklizmu.

Za više od 45 godina postojanja Centra osoblje je uspjelo da stvori gotovo 1.000 patenata, izvrši 176 hiljada operacija i obuči više od 9.000 stručnjaka iz 75 zemalja.

Osnivač Centra Gavril Ilizarov 1951. godine predložio je metodu liječenja preloma /a kasnije i ortopedskih bolesti/ pomoću kompresijsko-distrakcijskog uređaja koji je osmislio, a koji je kasnije dobio ime “Ilizarovljev aparat”.

Taj aparat se sada koristi u Siriji za liječenje ratnih povreda.

NJegova metoda liječenja zasniva se na biološkom svojstvu rasta i regeneracije kao odgovoru na dozirano rastezanje. Metoda koristi fiksatore u obliku metalnih igli ili eksera koji se sprovode kroz fragmente kostiju.

Na taj način zone preloma se ne izlažu i nema opasnosti od dislokacije prilikom opterećenja donjih udova. Metoda koju je predložio Ilizarov danas se koristi u više od 60 zemalja svijeta.

Nedavno su u Centru razvili novi poboljšani aparat koji ubrzava rast kostiju za dva puta. Mikromotori koji su instalirani u sistemu automatski rastežu kost, prenose naučni portali.

Metoda je namijenjena za one pacijente koji ne mogu biti u bolnici, ali im je potrebna postupna korekcija složenih deformiteta, kao i za liječenje kičme kod djece.

“Ranije smo kost rastezali ručno četiri puta dnevno. To je u prosjeku 0,25 milimetara. Novi sistem omogućiće puno veći broj rastezanja”, navode iz Centra.

SRNA