Na ulicama Istanbula čuje se pucnjava, nad Ankarom su primijećeni lovci i vojni helikopteri. Premijer Turske Binali Јildirim izjavio da je u pitanju pokušaj vojnog prevrata u zemlji.

22.42 – Turski mediji saopštili da je predsjednik zemlje Redžep Tajip Erdogan bezbjedan.

22.40 – Gradonačelnik Ankare pozvao građane da izađu na ulice.

22.33 – Turski Generalštab saopštio da je rukovodstvo zemlje uhapšeno i da je preuzeo vlast u Turskoj. Kako se navodi, svi međunarodni odnosi i nakon prevrata biće nastavljeni.

22.30 – Međunarodni aerodrom u Istanbulu je privremeno zatvoren. Državna televizija u Turskoj prekinula emitovanje.

turska drzavni udar

Veliki broj sanitetskih vozila upućen ka turskom generalštabu.

22.25 – Premijer Turske Binali Јildirim je rekao da je “grupa turskih vojnika pokušala da sprovede ilegalna dejstva protiv organa vlasti.”

Kako je rekao, “to ne može u potpunosti da se nazove prevrat, međutim naši građani bi trebalo da budu uvjereni da ćemo uraditi sve kako bi se očuvao red i bezbjednosti”.

“Odgovorni će snositi najsurovije posljedice”, istakao je pturski remijer.

22.08 – Prema posljednjim informacijama iz turskih medija, vojni helikopter otvorio je vatru u blizini zgrade turske Nacionalne obavještajne službe.

Istovremeno, svi pripadnici snaga bezbjednosti i policije hitno su pozvani da se jave na dužnost, objavili su lokalni mediji.

Prethodno je turska televizija „NTV“ objavila da je policija obustavila saobraćaj na mostovima preko Bosfora, te da se vojska nalazi i sa evropske i sa azijske strane kopna.