Dan nakon neuspjelog vojnog puča, Turska broji mrtve i ranjene. Ubijeno je 265 ljudi, 1.140 je ranjeno. Uhapšeno je 3.000 vojnika. Turske vlasti tvrde da u potpunosti kontrolišu situaciju u zemlji. Scene haosa iz Ankare i Istanbula, koje su sinoć dolazile iz dva najveća turska grada Ankare i Istanbula, zabrinule su cijeli svijet, jer je Turska strateški partner Evropske unije i članica NATO.

U Ankari i Istanbulu u toku su mitinzi podrške aktuelnim vlastima, a u toku je i vanredna sjednica turskog parlamenta. Iako aktuelne vlasti za puč optužuju bivšeg bliskog saradnika turskog predsjednika, niko sa sigurnošću ne može da tvrdi ko stoji iza vojne pobune.

Da bi vojni puč uspio, najmanje što je potrebno jeste da ima podršku vojske, a to se u Turskoj nije desilo. Načelnik Generalštaba Hulusi Akar, kao ni komandanti mornaričkih i specijalnih snaga, nisu bili dio pobune, a činjenica da su borbeni avioni F -16 bombardovali pobunjeničke tenkove govori da pučisti nisu imali podršku ni u vazduhoplovnim snagama. Zbog toga su vojnici i oficiri, koji su sinoć tenkovima blokirali Bosforski i Fatih most u Istanbulu, avionima gađali predsjedničku palatu u Ankari i porušili turski parlament, danas razoružanii i uhapšeni.

– U ime turski oružanih snaga, obećavam da ćemo sprovesti čistku i uhapsiti odgovorne za puč, ali i članove paralelne države u našoj vojsci, rekao je general Umit Dundar, vršilac dužnosti načelnika Generalštaba turske vojske.

Turski premijer Binali Јildirim rekao je da ovaj pokušaj puča nisu izveli komandanti oružanih snaga, već članovi terorističke paralelne države unutar turske vojske.

A kada se u Turskoj govori o „paralelnoj državi“, onda se misli na muslimanskog propovjednika Fetulaha Gulena, nekada bliskog saradnika turskog predsjednika Redžepa Erdogana, koji se godinama nalazi u egzilu u Sjedinjenim Državama. Iako je Gulen, inače zagovornik umjerenog tumačenja islama, demantovao umješanost u pokušaj puča, za pobunu ga je optužio i turski predsjednik.

– Manjina u turskoj vojsci, paralelne strukture, nisu mogle da podnesu jedinstvo naše zemlje. Ovo je izdaja. Svi koji su u njoj učestvovali platiće visoku cijenu, rekao je Erdogan.

Cijenu su već počele da plaćaju turske sudije. 2.745 sudija uklonjeno je sa dužnosti, kao i pet članova Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Turski partneri u NATO, utrkuju se u pružanju podrške turskom predsjedniku.

– Njemačka stoji uz one koji brane demokratiju i vladavinu prava u Turskoj. Pravo turskog naroda je da bira svog političkog lidera na slobodnim izborima, istakla je Angela Markel, njemačka kancelarka.

Američki državni sekretar Džon Keri naglasio je da Sjedinjene Države podržavaju demokratski izabranog turskog lidera i vladu Turske.

– Situacija se sada smirila, red je ponovo zaveden u Turskoj, dodao je Keri.

Noćašnja dešavanja u Turskoj nisu iznenađenje pošto se sekularni elementi u turskoj vojsci protive politici turskog predsjednika i ubrzanoj islamizaciji društva. Zbog toga je Erdogan godinama strahovao od pobune vojske i radio na urušavanju njenog imidža.

– Postojale su kritike na račun vlasti, a mnoge od njih su dolazile iz vojske. Ipak, iza udara ne stoji cijela vojska, riječ je o manjoj frakciji, smatra Karlos Van Mik, Turska državna televizija.

Masovna hapšenja u Istanbulu i Ankari, za sada je izbjegla jedino posada turskog vojnog helikoptera, koji su u gradu Aleksandropolisu na sjeveru Grčke zatražili politički azil.

RTRS