Kiša koja neprestano pada već dva dana nije znatnije uticala na porast nivoa velikih rijeka i bujičnih vodotoka.

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da je došlo do povećanja vodostaja, ali bez opasnosti od izlivanja.

Meteorolozi kažu da se još samo u nedjelju očekuju veće padavine, a smirivanje vremenskih prilika od ponedjeljka. Stanovništvo koje je već pretprjelo veliku štetu od poplava, u strahu od svake kiše.

U Semberiji je u protekla 24 časa palo 49 litara kiše po kvadratnom metru. Stanovništvo zabrinuto. Popovi su posljednjih godina nekoliko puta bili pogođeni stravičnim poplavama, tačnije 2010. i 2014. godine. Mještani ovog semberskog sela s razlogom strahuju čim meteorolozi najave veće količine padavina.

Ističu da je normalno da poslije svih dešavanja postoji određena doza straha.

– Oba puta sam bio poplavljen i normalno sad čim je kiša i snegovi se tope normalno da postoji strah, rekao je Žarko Milanović.

Stanovnici Semberije ali i ostalih krajeva Srpske nemaju razloga za strah od poplava, jer su vodostaji prije kiše bili izuzetno niski.

– Nema značajnog povećanja protoka jer su akumulacije bile skoro ispražnjene. Tako da uopšte nemamo opasnost od nekog velikog plavnog talasa na velikim vodotocima, a bujučni vodotoci nisu značajno reagovali, tako da nema ugroženosti ni ljudi ni imovine, istakla je Zora Vuković, dežurna načelnica Područnog odjeljenja Republičke uprave civilne zaštite u Bijeljini.

S kišom koja neprestano pada od petka, meteorolozi zaključno s nedjeljom predviđaju količinu od 80 do 100 litara po kvadratnom metru. Ove padavine mogu izazvati ponegdje izlivanje samo bujičnih vodotoka, ali već sutra očekuje se smirivanje vremenskih prilika.

– Za cijeli sutrašnji dan očekujemo tu količinu da bude oko nekih 10 litara lokalno ponegdje može biti i nešto više, možda i do 20 litara, ali sve to dalje ne bi trebalo da stvara neki poseban problem, naglasio je Igor Kovačić, dežurni meteorolog Hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Bez obzira što za sada nema opasnosti od izlivanja rijeka i bujičnih vodotoka, službe civilne zaštite i dalje su u stanju pripravnosti i spremne da reaguju u slučaju potrebe.

RTRS