Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac pozdravio je odluku Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma o Danu Republike, te pozvao sve građane Republike Srpske da 25. septembra izađu na referendum i potvrde da je 9. januar državni praznik i jedan od najvažnijih datuma u istoriji srpskog naroda na ovim prostorima.
“Republika Srpska nastala je voljom naroda i voljom naroda će biti sačuvan i njen istorijski rođendan”, poručio je Košarac u izjavi za Srnu.

On je naglasio da nikakav sud, a pogotovo sud u kome presuđuju strane sudije, ne može biti jači od narodne volje.

“Referendum je svuda u svijetu najviši i najvažniji demokratski institut. Republika Srpska će 25. septembra pokazati da je demokratska zemlja u kojoj se poštuje i provodi volja naroda”, rekao je Košarac.

Pozive bošnjačkih političara visokom predstavniku međunarodne zajednice Valentinu Incku da zabrani referendum u Republici Srpskoj, Košarac je ocijenio tragikomičnim.

“Reakcije bošnjačkih političara na odluku o raspisivanju referenduma svjedoče o političkom karakteru odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike i jasno pokazuju šta su njihove stvarne namjere. Oni Ustavni sud BiH vide kao instrument za majorizaciju srpskog naroda, za nametanje volje i ostvarivanje političkih ciljeva Bošnjaka. Svima je jasno da je njihov konačan cilj ukidanje Republike Srpske i zbog toga će, uvjeren sam, građani Republike Srpske 25. septembra ne samo odbraniti pravo srpskog naroda da slavi svoje praznike nego i poručiti bošnjačkim političarima i dijelu međunarodne zajednice da njihovi opasni ciljevi nikada neće moći biti ostvareni”, naglasio je Košarac.

SRNA