Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić ocijenio je danas u Zvorniku da je čista ucjena Republike Srpske što predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH /FBiH/ Fadil Novalić nisu potpisali pismo namjere sa MMF-om, te istakao da se ucjenjivačkim politikama treba suprotstaviti.
“To je čista ucjena kojom Zvizdić i Novalić žele da Republika Srpska ostane bez novca i da time dokažu da je Srpska nesposobna i da ne može funkcionisati”, rekao je novinarima Pavić, prije početka sjednice Regionalnog odbora DNS-a Zvornik.

Pavić kaže da se zbog toga ne ljuti na Zvizdića, kojem je cilj “i juče i danas i sutra” da ukine značaj Republike Srpske, ali se ljuti na predstavnike Republike Srpske u Sarajevu koji njemu omogućavaju da tako radi.

“Predstavnici Saveza za promjene koji su u vlasti u BiH imaju mogućnost da u Savjetu ministara BiH blokiraju sve što Zvizdić zamisli i prema tome moraju se suprotstaviti takvim ucjenjivačkim politikama”, rekao je Pavić.

Pavić je rekao da mu nije drago što se pristalo i na prihvatanje adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, jer je štetan za Republiku Srpsku.

“Ako tako budemo nastavili da pristajemo na stvari koje su štetne za Republiku Srpsku, gdje će nam biti kraj”, rekao je Pavić.

On je podsjetio da se tako krenulo sa Vojskom Republike Srpske, nastavljeno je sa ucjenjivanjem za mehanizam koordinacije, pa će tako neprekidno biti nastavljeno ucjenjivanje, razvlašćivanje i oduzimanje jednog po jednog ovlašćenja Republici Srpskoj.

Pavić je rekao da DNS neće prihvatiti mehanizam koordinacije ovakav kakav jeste.

“Nije opravdanje to što ima puno kantona i ljudi koji odlučuju. Mjera za mehanizam koordinacije su Republika Srpska, FBiH i Savjet ministara, odnosno tri učesnika, i mi ne možemo i ne znamo za sve one ostale, jer je to stvar FBiH da to dogovori unutar sebe”, rekao je Pavić.

On je ocijenio da se ovim stalnim provociranjem i nametanjem ide u pravcu da se postigne puna centralizacija BiH, što Republika Srpska ne smije prihvatiti.

“Uvjeren sam da složena BiH, kakva je Dejtonom predviđena, nije uopšte smetnja EU, niti je smetnja BiH da uđe u EU, jer u Uniji ima dosta složenih država”, rekao je Pavić.

On je naglasio da u BiH treba više da se gradi povjerenje jednih prema drugima, a Ustav da ostane onakav kakav je, odnosno kako je Dejtonskim mirovnim sporazumom predviđen.

Pavić je rekao da Republika Srpska mora da gleda svoj vlastiti interes i da gradi dobre veze sa Srbijom.

“Odnose sa Srbijom moramo dići na viši nivo, jer nam to daju ovlašćenja predviđena specijalnim paralelnim vezama”, rekao je Pavić i istakao da dobre odnose ne može niko ograničiti na jedan nivo.

Prema njegovim riječima, uvijek se mogu graditi dobri odnosi i biti još bolji i zbog čega se Srpska u ovom vremenu uticaja velikih sila treba držati Srbije i zajednički rješavati mnoge probleme.

Pavić smatra da je žalosno što je potpredsjednik Republike Srpske Ramiz Salkić neprijateljski atakuje na ustavne institucije Republike Srpske.

“Žalosno je da Salkić, koji živi u Republici Srpskoj i živi od građana Republike Srpske, tako neprijateljski atakuje na ustavne institucije Republike Srpske, a kada je taj čovjek i potpredsjednik Republike Srpske onda je to još žalosnije”, rekao je Pavić u Zvorniku, komentarišući Salkićevu izjavu da “Srpske svoje rezultate popisa stanovništva može okačiti mačku o rep”.

Pavić je dodao da sve što Salkić kaže ništa ne vrijedi i da njegovim izjavama ne treba pridavati nikakav značaj.

SRNA