Predratnu sarajevsku opštinu Ilidža, čiju su većinu stanovništva do prije 20-ak godina činili Srbi, Sarajlije sada zovu Kuvajt Siti ili Dubai Siti zbog velikog broja Arapa koji su je posljednjih godina naselili, piše zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

U tekstu se navodi da su ulice pune državljana arapskih zemalja, a najviše iz zemalja Zaliva. Na restoranima, kozmetičkim salonima, prodavnicama i kafićima mogu se vidjeti natpisi samo na arapskom, ali ne i na engleskom ili lokalnom jeziku.

Sajeda Kader, direktor agencije “ЈoPetra”, koja se bavi prodajom nekretnina i turističkim aranžmanima, kaže da su “Bosanci postali manjina, ne osjećaju se kao u svojoj zemlji”.

– Sa svih strana se čuje arapski jezik, nosi se duga nošnja, klanja se na ulici, mnoge žene nose burke itd – rekla je ona.

Veliki je broj novootvorenih arapskih agencija za nekretnine preko kojih državljani zemalja Arapskog zaliva kupuju zemlju u BiH. Na Ilidži dominiraju Kuvajćani, a nekretnine kupuju i Saudijci, Katarci, Emiraćani…

Kader naglašava da je Ilidža zanimljiva zato što je blizu Vrela Bosne, zemljište je jeftinije nego u Sarajevu, a i sve prirodne ljepote nalaze se na Ilidži.

– Ono što je možda veoma bitno, Ilidža je bila srpska i Srbi su zemlju i kuće prodavali veoma jeftino Arapima, pogotovo na Vrelu Bosne gdje je čak i rezidencija kuvajtskog ambasadora i njegova privatna vila – ističe Kader.

Prema njenim riječima, sve je počelo prije sedam godina kada su Arapi počeli da dolaze kao turisti i kada se raširila ideja da je BiH muslimanska zemlja u srcu Evrope, da je jeftina, nakon čega je svake godine priliv bio sve veći.

Ona ističe da su prvo počeli da dolaze Kuvajćani, jer njima nije potrebna viza, a nakon njih iz Arapi iz Emirata i Bahreina.

– Pojedinci su na početku kupovali zemljišta čija je cijena po metru kvadratnom bila samo jednu marku, pa od pet do 10 KM u centru grada, a sada je cijena porasla na 120 KM – pojašnjava Kader.

Ona naglašava da na Ilidži ima oko 140 kompanija koje se bave nekretninama, a vlasnici su većinom Kuvajćani koji su došli prije pet godina.

Da bi stranac u BiH mogao da kupi nekretninu treba da ima registrovanu kompaniju koja ga sa advokatom i svim papirima košta oko 5.000 KM i na osnovu toga dobija boravak i može kupovati nekretnine.

Kuvajćani, Emiraćani i ostali vlasnici su 60 odsto tih kompanija, dok su 40 odsto vlasnici državljani BiH koji su studirali u arapskim zemljama, te Libanci, Sirijci i Palestinci.

Osim što je sarajevski hotel “Bristol” obnovljen arapskim novcem, sagrađeni su tržni centar BBI i Sarajevo siti centar, a u opštini Hadžići otvoreno je i turističko-rezidencijalno naselje Sarajevo rizort na lokalitetu Osenik, koje se prostire na 160.000 metara kvadratnih s vještačim jezerom na 12.000 metara kvadratnih oko kojeg je raspoređeno 160 objekata – dva natkrivena bazena, hotel, sportski tereni, supermarket i drugi prateći objekti.

Investicija je vrijedna nešto više od 25 miliona evra, a kompleks će moći da pruži smještaj za 1.125 gostiju.

Arapi zemlju kupuju i u Trnovu, Lužanima, Otesu, Pazariću, Hadžićima, a ima zainteresovanih za zemlju u Visokom, Travniku, Bihaću, pa čak i Banjaluci.

Kader tvrdi da među Arapima koji dolaze na Ilidžu i u BiH ima oko 20 odsto radikalnih islamista.

– Iako država vodi računa o tome, smatram da još nekontrolisano ulaze takvi ljudi. Ono što najviše užasava jeste to što javnost u BiH o tome šuti i na sve to gleda kao na pozitivno – ističe Kader.

Prema njenim riječima, osim potencijalnih terorista, neki dolaze iskorištavati lokalni narod i žene.

– S obzirom na to da radim u agenciji, javili su mi se mnogi bogati Arapi da im nađem mlade cure za noćne provode. Bili su spremni da plate 1.000 evra po satu. Za nevine djevojke platili bi čak i 5.000 evra po satu. Država mora reagovati što prije, dok nije prekasno – upozorava Kader, piše zagrebački “Večernji list”, izdanje za BiH.

Јedino je lider SBB-a Fahrudin Radončić kao tadašnji ministar bezbjednosti u Savjetu ministara BiH upozorio da je riječ “o nasilnoj promjeni etničke slike i radikalizaciji islama, odnosno da postoji plan bogatog Kuvajta i ostalih zalivskih zemalja o iseljenju u Sarajevo oko 100.000 njihovih stanovnika najnižeg sloja, među kojima ima mnogo terorista i pripadnika raznih militantnih grupa”.

Večernji/RTRS