Parafiranje Protokola o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koji su danas u Sarajevu potpisali predstavnici Evropske komisije i BiH, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je kao tehničko pitanje.

On je ponovio da je Republika Srpska saglasnost na ovaj Sporazum dala na osnovu obećanja njemačke Vlade.

Predsjednik Dodik očekuje da će biti osmišljene sve mjere i postignut dogovor sa Njemačkom, ali i Evropskom komisijom o pomoći poljoprivredi Republike Srpske.

On je naglasio da je posebno važno je da je njemačka vlada, prije svega kancelarka Angela Merkel, primijetila probleme u vezi s prihvatanjem SSP.

– Sada su svi prihvatili da je dobra ponuda, koja je stigla od Nijemaca. Riječ je o tome da se pomogne poljoprivredi. Pomoć moćne Vlade, kakva je Njemačka, apsolutno može biti od koristi – rekao je Dodik.

Predsjednik je podržao aktivnosti predsjednice Vlade Republike Srpske Željke Cvijanović u odnosu prema MMF-u. Republika Srpska neće razgovarati o mehanizmu koordinacije sve dok se ne završi pitanje MMF-a, navodi Dodik.

Republika Srpska će nastaviti da bude stabilna i da izvršava svoje obaveze kao što je to činila i do sada, bez obzira na ishod aranžmana sa MMF-om.

RTRS