Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas da će spriječiti svaki oblik zloupotrebe i manipulacije u vezi sa prodajom državnog kapitala u Rudnicima željezne rude /RŽR/ “LJubija” Prijedor i najavio da će se o tome odlučivati poslije izbora.“Moja je procjena da u ovom trenutku nemamo uslove za održavanje nove sjednice Narodne skupštine, jer se skupština približava ljetnom periodu kada neće raditi u avgustu. Poslije toga idu izbori i nije primjereno tu temu nositi u parlament da ona bude predmet političke igre i manipulacije kao što su očigledno neki željeli da bude. Ja ću to spriječiti”, rekao je Đokić novinarima u Prijedoru.

On je dodao da ne može govoriti o detaljima ponuda koje su dostavili ponuđači “ArselorMital” i “Izraeli investment grup”, ali da su obje ponude znatno poboljšane.

Đokić je istakao da je jako važno da se aktivira rad ljubijskih rudnika i da se pokretanjem postupka prodaje državnih akcija došlo do veće konkurentnosti i promjene u ponašanju “ArselorMitala”.

“S velikom pažnjom ćemo analizirati obje pristigle ponude. Vlada o tome još nije o odlučivala. Nismo to razmatrali ni u okviru Ministarstva na neposredan način da pripremimo informaciju i odluku za Vladu, a kamoli za Narodnu skupštinu”, naveo je Đokić.

On je ocijenio da je ovo pitanje od izuzetnog značaja za Republiku Srpsku, za grad Prijedor i prijedorsku regiju i da će kao takvo biti sa najvećom mogućom pažnjom razmatrano.

Đokić je prisustvovao danas u Prijedoru konstitutivnoj sjednici Organizacionog odbora za obilježavanje stogodišnjice organizovanog rudarstva u ovom gradu.

Srna