Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da Republika Srpska ni u kom slučaju neće prihvatiti ucjenu, po cijenu da nema aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom.

“Za mene je nevjerovatno da se izlažemo tolikom obimu ucjena i pritisaka koji dolaze od Sarajeva, ali i od MMF-a. Uvjeren sam da imamo i alternativu”, rekao je Đokić u Prijedoru, odgovarajući na pitanje o kreditnom aranžmanu sa MMF-om.

On je ocijenio da je riječ o usaglašenom političkom pristupu “skovanom u Sarajevu ili skovanom negdje van BiH”. “Mislim da na političke ucjene ne možemo odgovoriti na očekivani način, a to je da popustimo”, rekao je Đokić.

On je dodao da se Republika Srpska mora vratiti obezbjeđenju onih finansijskih instrumenata koji joj stoje na raspolaganju, ukoliko takva vrsta odnosa bude zadržana.

“Očito je da su ovi u Sarajevu, /Bakir/ Izetbegović i društvo, skontali da možda u ovom trentuku Republika Srpska nema drugog načina da se finansira, osim ako ne bi imala aranžman sa MMF-om, pa da im je da ulove u mutnom ili da zamute vodu što više i tako primoraju Srpsku da pristane na ucjene”, zaključio je Đokić.

Đokić je poručio da srpski narod nikada nije prihvatao ucjene i nikada ih neće ni prihvatiti, već će se boriti za svoje stavove i svoju politiku.

SRNA