Univerzitetski profesor Emil Vlajki upozorava da Evropa nikada neće dozvoliti da BiH, kao zemlja sa muslimanskom većinom, uđe u njenu zajednicu zbog čega bi trebalo pronaći odgovarajuću strategiju o opstanku srpskog naroda i Republike Srpske u decenijama koje slijede.
Vlajki tvrdi da su najobičnija obmana svi sporazumi na nivou BiH, kao što su Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/, Mehanizam koordinacije i drugi, a koji znače jednu, a ne dvoentitetsku adresu.

“Pošto se neće ući u Evropu, time se samo jača buduća bošnjačka država koja će se u svojim glavnim elementima formirati nakon izbora 2018. godine. Na nivou BiH sasvim sigurno, a u Republici Srpskoj se nakon tih izbora nijedna vlast neće moći formirati bez učešća bošnjačkih partija. Svaka nova `zajednička, proevropska adresa` znači jačanje i centralizaciju bošnjačke države”, tvrdi Vlajki, koji je i predsjednik Partije ekonomske i socijalne pravde.

On upozorava da su pojedine srpske partije spremne da sarađuju sa bošnjačkim partijama na štetu Srpske i da je čista farsa “lažni patriotizam kojeg iskazuju i o 9. januaru, Danu Republike Srpske”.

“Bošnjake zanima da zauzmu sve poluge vlasti u BiH i da se broj nadležnosti Republike Srpske smanjuje u svim važnim sektorima politike i ekonomije, a u ime `evropskih integracija`. Dok kolaboracionističke partije `rukama i nogama` podržavaju SSP i Mehanizam koordinacije, dakle ono što Srpsku uvlači u ralje bošnjačke države, istovremeno iskazuju `svesrpsko jedinstvo` u stvarima koje će Bošnjaci lako riješiti kada isprazne Republiku Srpsku njenih glavnih nadležnosti i kada preuzmu sve poluge države BiH”, naglašava Vlajki.

On je dodao da se rat protiv terorizma u srcu Evrope rasplamsava i da će obilježiti 21. vijek.

SRNA