Vlada Hrvatske je u dogovorila da odredi rok vlastima u Srbiji za notifikaciju suspenzije zakona o univerzalnoj jurisdikciji, izjavio je odlazeći ministar spoljnih poslova u tehničkoj vladi Hrvatske Miro Kovač. “Ako gospodin Vučić smatra da on to ne mora da sprovodi, on svoju zemlju neće uvesti u Evropsku uniju”, rekao je Kovač odgovarajući na konstataciju novinara da srpski premijer ne shvata tako hrvatske zahtjeve.

Samo nekoliko sati nakon što je Srbija u Briselu otvorila poglavlja 23 i 24, zvanični Zagreb je ponovio prijetnje da će onemogućiti Beograd da zatvori pomenuta poglavlja, ukoliko hrvatski zahtjevi u vezi sa ukidanjem zakona o univerzalnoj jurisdikciji, pravima nacionalnih manjina i saradnji sa Haškim tribunalom ne budu ispunjeni.

Kovač takođe tvrdi da je otvaranjem poglavlja srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji “de facto suspendovan”.

Iako je evropski komesar za proširenje Јohanes Han juče u Briselu izjavio da zakon o jurisdikciji, na čijoj izmjeni Hrvatska insistira u procesu pregovora Srbije sa EU, nije dio pregovaračkog procesa, Kovač tvrdi suprotno i kaže da je na hrvatski zahtjev u zajednički pregovarački okvir ušla formulacija kojom se ističe “potreba za regionalnom saradnjom i dobrosusjedskim odnosima u procesuiranju ratnih zločina, uključujući i cilj da se izbjegne sukob nadležnosti”..

Ovo pitanje nije dio sporazuma o pristupu Srbije EU“, poručio je Han u ponedjeljak, odgovarajući na pitanje novinara hrvatskog Večernjeg lista na zajedničkoj pres konferenciji sa srpskim premijerom Vučićem i Miroslavom Lajčakom, predsjedavajućim međuvladine konferencije Srbija – EU.

Zato, rekao je Han, nismo smatrali da je potrebno time se baviti.

Han je, naime, rekao da Hrvatska i Srbija zapravo imaju slična pravna rješenja, ali različite stavove o tome i da zato i postoji “Berlinski proces pomirenja, suočavanja sa prošlošću, ali i gledanja u budućnost”.

Uprkos tome, Kovač je novinarima u Zagrebu kasno sinoć, nakon razgovora sa hrvatskim veteranima, koji se inače protive davanju saglasnosti Zagreba da omogući Srbiji da otvori poglavlja 23 i 24, rekao da će Beograd “morati da ukine nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj”.

“To konkretno znači da Srbija mora ukinuti nadležnost za ratne zločine u Hrvatskoj, moraće taj zakon da promijeni, moraće da ga suspenduje”, kazao je Kovač i dodao da je taj zakan sa jučerašnjim danom “de facto suspendovan”.

Naveo je da će Srbija morati u potpunosti da sarađuje sa Haškim sudom, uvažavati, primijenjivati sve njegove presude i odluke, a svi oni koji su optuženi, kako je rekao, moraće biti izručeni Haškom sudu.

Srbija će takođe, rekao je, morati s Hrvatskom da radi na pronalaženju nestalih, posmrtnim ostacima i razmjenjivati informacije.

“Moraće omogućiti žrtvama rata pravo na odštetu te omogućiti da hrvatska manjina ima svog zagarantovanog predstavnika u Narodnoj skupštini”, rekao je dalje Kovač.

To su, kako tvrdi, sve obaveze koje Srbija ima od dana otvaranja poglavlja, odnosno kada je prihvatila pregovarački okvir na području pravosuđa i osnovnih prava.

“Mi sada očekujemo od vlasti u Srbiji da ne komentarišu na svoj poseban način ove obveze koje su prihvatili u Briselu na međuvladinoj kofnerenciji, nego očekujemo da počnu da primjenjuju obveze”, rekao je Kovač.

Ne želimo, kazao je, da Srbija zastrašuje hrvatske veterane, hrvatske državljane nekakvim izjavama o tome da će nekoga progoniti.

“To ne dolazi u obzir. Hrvatska ima svoje pravosuđe, Hrvatska je zadužena za hrvatsku teritoriju, a Srbija i njeno zakonodavstvo za ratne zločine ne mogu biti nadležni za Hrvatsku i za hrvatske državljane. To više neće biti moguće”, kazao je Kovač poručivši da će hrvatski branitelji biti sigurni na hrvatskoj teritoriji za šta će im garantovati hrvatska država.

Kovač je rekao i da će Zagreb pažljivo pratiti sprovođenje tih, kako je rekao, obaveza bez kojih “Srbija neće moći napredovati prema Evropskoj uniji”.

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu v.d. tužioca za ratne zločine Srbije Milana Petrovića da se vode istrage protiv hrvatskih učesnika rata za zločine na području Hrvatske, Kovač je ponovio da je to neprihvatljivo i da Hrvatska očekuje da Srbija to demantuje, piše Hina.

Republička koordinacija ratnih udruženja u Hrvatskoj nezadovoljna je otvaranjem poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije s Evropskom unijom jer nije izvan snage stavljen Zakon o univerzalnoj jurisdikciji za ratne zločine.

Udruženja su na konferenciji za novinare saopštila su da Vlada do prvog septembra neće imati njihovu podršku, a onda nakon tog datuma nazvaće stvari svojim imenom.

Pezionisani general Đuro Dečak, poznat, između ostalog,  po povezanosti sa zločinima nad Srbima u Paulin Dvoru,  podsjetio je da su udruženja upozoravale Vladu, dok još nije bila tehnička na taj problem, dodavši da ova vlada bez pravne osnove donosi odluku da se poglavlja 23 i 24 otvore.

“Mogu reći da Srbija danas slavi, a slavlje će platiti hrvatski veterani”, rekao je Dečak.Neprihvatljivo je da neko ko sramotno odlazi u istoriju, jer nisu izdržali ni šest mjeseci na vlasti donosi tako krucijalne odluke, i to na štetu hrvatskih veterana.

Agencije