Vodeći njemački rječnik “Duden” promijenio je definiciju “ustaša”, te ih umjesto “nacionalista” okarakterisao kao “fašiste” koji su za vrijeme NDH počinili masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma.
U onlajn izdanju ovog rječnika sada je navedeno da su ustaše pripadnici hrvatske fašističke organizacije, čiji su glavni ciljevi bili otcjepljenje od Jugoslavije i etnička homogenizacija Hrvatske i koji su za vrijeme svoje vladavine /u NDH od 1941. do 1945. godine/ počinili masovna ubistva Srba, Jevreja i Roma.

U Humanitarnoj organizaciji “28. jun” srpske dijaspore kažu da je do promjene došlo nedjelju dana nakon što je ova organizacija zatražila od “Dudena” promjenu definicije, prenio je “Blic”.

“Dobili smo mejl od `Dudena` u kojem su naveli da će u njihovim budućim štampanim izdanjima, takođe, biti uvedena nova definicija. Dodatno, `Duden` se izvinio svima koji su osjetili ratne zločine ustaškog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata i njegovog terora između sedamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka”, naveli su iz ove organizacije.

Predstavnici “28. juna” kažu da su im u ovom poduhvatu pomogle Ambasada Srbije u NJemačkoj i Kancelarija za saradnju sa dijasporom.

Humanitarna organizacija “28. jun” vodila je i globalnu kampanju #NoKosovoUnesco.

SRNA