Odlazeća hrvatska vlada ne prestaje da prijeti Srbiji nakon što je Srbija u ponedjeljak u Briselu otvorila poglavlja 23 i 24, pa tako tehnički ministar za spoljne poslove danas pita da li je Beograd pokrenuo istragu o, kako kaže, raketiranju Banskih dvora, kada su piloti ЈNA “imali zadatak potpuno da unište političko vođstvo Hrvatske i da ubiju predsjednika Franju Tuđmana”.

U opširnom intervjuu zagrebačkom Јutarnjem listu, gotovo u cijelosti posvevćenom Srbiji i poglavljima 23 i 24, Kovač najavljuje da će konstitutivna sjednica vladine Komisije, koja će pratiti izvršavanje obaveza Beograda, nakon otvaranja tih poglavlja, biti održana već naredne sedmice.

Najavio je da će odlazeća vlada naredne sedmice, kako je rekao, pozvati Vladu Srbije da počne sa izavršavanjem tih obaveza.

Komisija za monitoring Srbije sastaće se, kaže Kovač, najmanje četiri puta godišnje i utvrđivaće šta je Srbija u poglavljima 23 i 24 ispunila.

“Јasno je da će ta komisija posebno pratiti šta Srbija čini na izmjeni zakona o ratnim zločinima koji ima nadležnost i za Hrvatsku, BiH i druge zemlje bivše Јugoslavije”, naveo je.

Upitan da li to znači da Hrvatska od Srbije traži da ukine nadležnost zakona nad hrvatskim građanima, Kovač odgovara potvrdno i dodaje da Srbija taj zakon mora najprije da suspenduje, a na kraju i da ga ukine.

“Sve je jasno upisano u prelaznim mjerilima. Srbija će morati sve to da ispuni ako želi napredovati prema EU. Ako Srbija ne bude izvršavala preuzete obaveze, neće moći ući u EU”, ponovio je Kovač.

Aktuelni šef diplomatije Hrvatske kaže i da bi Srbija “umjesto skandaloznog najavljivanja istraga protiv hrvatskih veterana” trebalo da procesuira “odgovorne za raketiranje Banskih dvora i za pokušaj atentata na hrvatsko državno vođstvo i predsjednika Franju Tuđmana”.

“Zar to ne bi bilo umjesno”, zapitao je odlazeći ministar te dodao da tehnička vlada potpuno razumije hrvatske veterane i njihova udruženja.

“Njihova zabrinutost je apsolutno opravdana. Posebno nakon prošlonedjeljne izjave tužioca za ratne zločine u Srbiji, gospodina Milana Petrovića, o tome da se vrše neke istražne radnje vezane za hrvatske državljane, konkretno za hrvatske veterane za navodne ratne zločine počinjene na hrvatskoj teritoriji”, rekao je Kovač, koji je protelih dana pod velikim pritiskom veterana koji su odlučili da uskrate podršku ovoj vladi, a šta će biti sa narednom o tome će, kako su poručili, odlučiti na izborima.

Srbiji je poručio da “prestane da manipuliše i maltretira hrvatsku javnost” jer to, kako je rekao, unosi nemir među veterane i ujedno nanosi štetu odnosima između Hrvatske i Srbije.

Kovač kaže da od Srbije sada očekuje “prione poslu i počne izvršavati svoje obaveze na osnovu otvorenih poglavlja”.

“A hrvatskoj javnosti, posebno hrvatskim veteranima, poručujemo da je ova hrvatska vlada učinila sve što je mogla, jer sada prvi put imamo mehanizam koji je evropski i omogućuje da Srbija primjeni sve ono što od nje tražimo. Sada je sve na Srbiji, a Hrvatska će nadzirati njeno ispunjavanje obveza. Ne bude li ih Srbija ispunjavala, sama će sebe blokirati”, rekao je Kovač.

Na konstataciju da opozicioni SDP Zorana Milanovića različito tumači nastalu situaciju sa Srbijom, Kovač kaže da je zaprepašćen “bezobrazlukom bivše vlade i sadašnje opozicije, posebno SDP-a”.

Bivšu vladu je optužio da ništa nije učinila, te da je aktelna vlada morala da, kako je rekao, ispravlja njihove propuste.

Upitan da komentariše izjave komesara Јohanesa Hana i premijera Srbije Aleksandra Vučića u Briselu, Kovač kaže da on njih ne može da spriječi da daju “svakojake izjave”.

“Ono što je za nas jedino važno je da sada imamo zajedničku poziciju EU koja obvaezuje sve nas članice u odnosu na Srbiju. Očekujemo da Srbija te obaveze počne da sprovodi i samo nas to zanima. A srpsku vladu pozivamo da bude racionalna i ne širi pogrešna tumačenja. Hrvatska je ta koja je sjedila za briselskim stolom i pregovarala, Srbija nije. Naše će tumačenje sadržaja i ispunjenja obaveza biti mjerodavno, a ne ono Srbije. Ne bude li izvršavala svoje obaveze, Srbija neće moći napredovati prema EU. Hrvatska u svakom trenutku može zaustaviti proces pristupanja Srbije”, još jednom je ponovio Kovač.

Tanjug