Klub Hrvata u Vijeću naroda NS RS neće uložiti veto na odluku o održavanju referenduma o Danu Republike. Bošnjački predstavnici, s druge strane ne odustaju od sastanka sa bošnjačkim članom predsjedništva i Predsjedavajućim Savjeta ministara na temu referenduma u Srpskoj.

Mnogo prašine podiglo se i oko izjave Mirka Šarovića koji je gostujući na sarajevskoj TV 1 rekao da refendum neće imati nikakav stvarni značaj te da je SDS odluku o referendumu podržala zbog opštih okolnosti.

Hrvatima ne smeta referendum o Danu Republike, jer je ustavno pravo građana da se izjasne o pitanjima za koja smatraju da su bitna, zaključak je Kluba Hrvata u Vijeću naroda NS RS. Lideri Bošnjaka, međutim ne misle tako a njihov najavljeni sastanak na BiH nivou, u Srpskoj se tumači kao traženje dodatnog razdora u i onako teškim odnosima u BiH.

Po pitanju odluke o održavanju referenduma srpski predstavnici i dalje su jedinstveni, međutim, u SDS-ipak sada navode da oni podržavaju odluku zbog kako su naveli – opštih okolnosti, te da smatraju da referendum ne može ništa da promijeni.

– Referendum generalno ne može ništa promijeniti. To je potpuno jasno. Poslije referenduma biće dan poslije referenduma i opet ćemo imati pitanje rješavanja Dana Republike Srpske. Pred nama su dugi razgovori i unutar Srpske i sa partnerima u BiH. Razumni ljudi znaju da će se desiti upravo to, rekao je Mirko Šarović, potpredsjednik SDS-a.

Generalni sekretar SNSD, Luka Petrović optužio je predstavnike SDS da se pravdaju svojim političkim partnerima u Sarajevu, navodeći da mu nije jasno da li Mirko Šarović ulazi u antireferendumsku kampanju koju vode bošnjačke partije.

– Ko ima pravo da kaže da volja naroda ne obavezuje nikoga i ne može ništa da promijeni? Volja naroda je uvijek bila i biće imperativ za SNSD i mi ćemo se nakon referenduma u skladu sa tom voljom politički i ponašati, istakao je Petrović..

Poslanik SDA u parlamentu BiH Sadik Ahmetović, koji je juče najavio bojkot referenduma od strane Bošnjaka naveo je da očekuje da će i OHR, koji štiti Ustav BiH, reagovati i onemogućiti sprovođenje referenduma.

RTRS