Turski predsjednik Tajip Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno vanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča.

“Savjet ministara odlučio je da proglasi vanredno stanje u trajanju od tri mjeseca”, izjavio je turski predsjednik u obraćanju koje je u srijedu naveče uživo prenosila televizija nakon sjednice Savjeta za nacionalnu bezbjednost koje je trajala gotovo pet sati, prenose agencije.

Ta je mjera bila “nužna za brzo iskorjenjivanje svih elemenata terorističke organizacije upletene u pokušaj puča”, rekao je Erdogan misleći pritom na mrežu propovjednika Fethulaha Gulena kojega je optužio da je podsticao puč. Gulen je iz progonstva u SAD-u opovrgao svaku upletenost, prenosi AFP.

Vanredno stanje, koje stupa na snagu nakon objave u turskim službenim novinama, omogućiće predsjedniku i kabinetu da zaobiđu parlament u donošenju novih zakona, prenosi Rojters.

Erdogan je rekao da će pokrajinski guverneri dobiti povećane ovlašćenja dok traje vanredno stanje, dodajući da će oružane snage djelovati pod zapovjedništvom vlade.

Zakon o vanrednom stanju uveden je još 1983. i nije jasno kako će biti primjenjivan. Njime je predviđeno da se vanredno stanje proglašava u slučaju prirodnih katastrofa, epidemija, ekonomskih kriza i u slučaju ozbiljnog remećenja javnog reda zbog ozbiljnih nagovještaja nasilnih akcija čiji je cilj rušenje slobodnog demokratrskog uređenja uspostavljenog Ustavom, ili osnovnih prava i sloboda.

Po Zakonu o vanrednom stanju, mogu se ograničiti ili zabraniti saobraćaj, okupljanja, kretanje na nekim mjestima ili u neko vrijeme, može se narediti pretres lica, vozila i zapljena predmeta koji se smatraju dokaznim materijalom. Takođe, građanima se može narediti da stalno nose lična dokumente.

Može se zabraniti štampanje i distribucija novina, časopisa i drugog materijala, uvesti kontrola svih oblika štampanih i audio-vizuelnih medija, kao i pozorišnih predstava i filmova koji se javno prikazuju.

Uvođenjem vanrednog stanja ukidaju se sva ustavna ograničenja izdavanja predsjedničkih dekreta.

“Evropa nema pravo da kritikuje ovu odluku”, dodao je Erdogan, pretpostavljajući da će Evropska unija, koja sve više kritikuje stanje ljudskih prava u Turskoj i koja je pozvala Ankaru da se suzdrži od čistki u državnim ustanovama, izraziti zabrinutost.

RTRS