Član Glavnog odbora SNSD-a Staša Košarac ocijenio je nedopustivim da se potpredsjednik SDS-a Mirko Šarović postavi na čelo kampanje protiv referenduma o Danu Republike Srpske i negiranja njegovog značaja.

Za Šarovićevu izjavu da referendum o Danu Republike Srpske generalno ne može ništa promijeniti, Košarac je ocijenio da je politički tendenciozna i suprotna interesima građana Srpske.

– U ovoj izjavi manifestovao je svoju ulogu, a njegova uloga definitivno je uloga glavnog čovjeka Bakira Izetbegovića – istakao je Košarac, šef Kluba poslanika SNSD u Predstavničkom domu PS BiH.

Prema njegovim riječima, ono što danas za Bakira Izetbegovića radi Šarović nekada su za Aliju Izetbegovića radili Mirko Pejanović, Tatjana Ljujić Mijatović i drugi.

– Zabrinjavajuća je transformacija Šarovića kao bivšeg predsjednika Republike prema sarajevskoj političkoj potrebi – rekao je Košarac.

Ističući da ne razumije Šarovićevu izjavu da se nakon referenduma ništa neće desiti ,Košarac je naveo da referendumom Republika Srpska pokazuje svoje demokratsko, ustavno pravo da njeni građani izraze stav o nekom pitanju.

– Zašto Mirko Šarović zajedno sa politikom Bakira Izetbegovića to pokušava da minimizira? Koji su razlozi? – pita Košarac i dodaje da o tome treba pitati i one ljude koji su učestvovali u donošenju odluke o proglašenju Republike Srpske 9. januara 1992. godine – Momčila Krajišnika, Radovana Karadžića, Vojislava Maksimovića i druge.

Navodeći da je nedopustivo što je Šarović, koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, preuzeo obaveze SDA i nekih ljudi iz međunarodne zajednice da negira ono što su zvanične institucije Republike Srpske odlučile Košarac je izrazio uvjerenje da će to građani znati sankcionisati.

Šarović je izjavio da je SDS podržala referendum o Danu Republike zbog opštih okolnosti, ali da smatra da referendum generalno ne može ništa da promijeni.

SRNA