Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske ocijenilo je neprihvatljivim zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda Srpske za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa u vezi sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske o popisu stanovništva BiH.

Vijeće je odlučilo da zahtjev nije prihvatljiv, jer iz sadržaja osporenih zaključaka, kao i pitanja koja oni tretiraju, proizlazi da ne sadrže pravne norme opšteg karaktera.

Njima se, prema ocjeni Vijeća, izražava politički stav Narodne skupštine Republike Srpske o pitanju popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u BiH, te određuje način postupanja određenih subjekata u vezi sa konkretnom situacijom, saopšteno je iz Ustavnog suda.

Imajući u vidu relevantne odredbe Ustava Republike Srpske i činjenicu da osporeni zaključci imaju karakter političkog, a ne pravnog akta, Vijeće je, shodno tome, utvrdilo da nije nadležno za njihovo razmatranje.

Odlučujući o prihvatljivosti zahtjeva Kluba delegata bošnjačkog naroda u vezi sa Zakonom o javnim tužilaštvima Srpske, Vijeće je utvrdilo da je u konkretnom slučaju provedena procedura saglasna Ustavu Republike Srpske, kao i da su ispunjene ostale procesne pretpostavke za meritorno odlučivanje o ovome zahtjevu.

Vijeće će meritornu odluku o zahtjevu donijeti u Ustavom određenom roku u narednih 30 dana.

SRNA