Referendum o Danu Republike biće prvi u nizu referenduma koje će Srpska organizovati. Niko ne može da ga spriječi, ni visoki predstavnik, ni Ustavni sud BiH, poručio je predsjednik Srpske Milorad Dodik.

Bošnjacima u Srpskoj, kaže, umjesto što pokušavaju da ga onemoguće, bilo bi bolje da na referendum izađu i kažu svoje mišljenje.

Sve tehničke prepreke za održavanje referenduma trebalo bi da budu prevaziđene do polovine avgusta, izjavio je predsjednik Republike, u intervjuu za Srnu. Institucije Srpske dale su mišljenje i održavanje referenduma, kaže, više ne može da se spriječi.

– Referendum će se održati. Visoki predstavnik to ne može spriječiti, referendum je stvar Republike Srpske. A visoki predstavnik ako i želi nešto da uradi, ne znam kako će to uraditi. Isto tako kao što on ne poštuje Republiku Srpsku, tako ni mi više ne poštujemo visokog predstavnika – kaže Dodik.

Dok Bošnjaci shvataju važnost referenduma, prizivajući međunarodnu zajednicu u pomoć, srpski predstavnici u Sarajevu, kaže Dodik, očito ne shvataju poentu. Mirko Šarović je nedavno izjavio da referendum neće donijeti nikakvu promjenu. Takav stav se, smatra Dodik, mora promijeniti, jer će ovo biti prvi referendum u nizu, na kojima će se građani izjašnjavati o pitanjima važnim za Srpsku.

Јoš jedno važno pitanje ne silazi sa dnevnog reda u BiH. Pismo namjere MMF-u i dalje nije dobilo paraf iz Sarajeva. Iz SDA stiže poruka da bi uskoro mogli da se sastanu sa vrhom SNSD-a.

– Imam informaciju da tu postoje određene inicijative. Јa očekujem da bi takav susret mogao biti do kraja sedmice – rekao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Od međustranačkog sastanka nema ništa, poručuje Dodik, jer se tu nema o čemu pričati. Predstavnici Vlade Srpske potpisali su pismo namjere, a ako žele bilo kakav razgovor, dodaje, i u Sarajevu treba da urade isto. Sastanak je jedino moguć na institucionalnom nivou, sa Bakirom Izetbegovićem.

– Kao član Predsjedništva neka izvoli doći u Republiku Srpsku, možemo da se sretnemo u mom kabinetu, možemo da pričamo o institucionalnim vrijednostima, a kao partije, SNSD nema namjeru da pravi nikakve koalicione dogovore sa SDA niti ima namjeru da ulazi u zajedničke institucije koje pokazuju svoju nesposobnost i koje su postale remetilački faktor u ukupnom stanju u BiH – kaže predsjednik Srpske.

Ukoliko žele bilo kakvu budućnost u BiH, kaže Dodik, Bošnjaci moraju da shvate da samo razgovorom i konsenzusom mogu da se riješe važna pitanja. Od nametanja volje drugim konstitutivnim narodima treba da odustanu, dodaje, i da konačno prihvate postojanje Srpske i njenih institucija.

RTRS