Šansu za posao u Potkozarju pronašli su u uzgoju krastavaca.

S njemačkom kompanijom “Kar Kine”, najvećim proizvođačem kiselih krastavaca u Evropi, ugovor o otkupu potpisalo je pedeset prijedorskih poljoprivrednika. Otkup je zagarantovan, a time i zarada.

Među pedesetak prijedorskih poljoprivrednika koji za njemačku firmu uzgajaju krastavce kornišone je i Mladen Stanković iz Rasavaca. Otkup je siguran, dolina Sane plodna, a njemačka kompanija obezbijedila je repromaterijal proizvođačima.

– Obezbijedili su sistem za navodnjavanje, sistem za prskanje, žicu, mrežu, donirali su nam i sadnice, a naše je da to platimo kroz robu – kaže Stanković.

U isplativost ove poslovne prilike prošle godine uvjerio se i nezaposleni Prijedorčanin Mirko Јanjatović. Na površini od jednog dunuma imao je prinos od 10 tona krastavaca.

– Bilo je tu i nekih rashoda i svašta nešto, ali otprilike za tih 10 tona moglo je da se uštedi nekih sedam do osam hiljada maraka – kaže Јanjatović.

Dan porodice Јanjatović počinje i završava berbom krastavaca. Četiri mjeseca posla ima za sve generacije.

Gradska uprava Prijedor podržava ovu proizvodnju – daje 75 KM podsticaja po dunumu za proizvođače koji imaju registrovano gazdinstvo, kaže Đuka Lajić iz Odsjeka za unapređenje poljoprivrede.

Najveći proizvođač kiselih krastavaca u Evropi, kompanija “Karl Kine” sarađuje sa oko 300 kooperanata iz Srpske i Federacije.

– Kvalitet je vrlo dobar, odličan. Zadovoljni smo saradnjom naših kooperanata, jer naši ljudi to stvarno kvalitetno i fino odrađuju. Krastavci iz Potkozarja se šalju širom svijeta, recimo do Njemačke, Rusije, Amerike, čak i u Australiji završavaju – kaže upravnik ovog preduzeća za Republiku Srpsku, Boško Čoprka.

Ovo preduzeće prošle godine otkupilo je 800 tona kornišona. Ove godine planiraju da otkupe 2.000 tona.

RTRS