SDP BiH podnijela je krivičnu prijavu protiv ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Maleševića zbog uvođenja naziva “jezik bošnjačkog naroda” u đačke knjižice. U SDP se pozivaju na odluku Ustavnog suda BiH u kojoj je kako tvrde, jasno naznačeno da niko nema pravo da nametne ime jezika drugome.

Iz DNS-a čiji je Malešević član, ističu da je naziv jezika prošao ocjenu ustavnosti kao i zakon o osnovnom obrazovanju. Pozivaju SDP da javno kaže koliko srpske djece u Federaciji uči srpski jezik, odnosno, nacionalnu grupu predmeta.

Resorni ministar Republike Srpske i lideri SDP-a pozivaju se na istu odluku Ustavnog suda. Stav ministra Maleševića je jasan – Sud je davno odlučio da je odredba u skladu sa Ustavom. Međutim, SDP-u je u odluci suda ključna rečenica da svako može da nazove svoj jezik kako hoće.

U DNS-u navode da stoje iza ministra prosvjete i kulture Srpske i da neće dozvoliti da bošnjački političari na bilo koji način naruše dobre odnose roditelja i djece Bošnjaka s Ministarstvom.

U saopštenju navode da je “Ustavni sud BiH utvrdio da je ova odrednica u skladu sa Ustavom BiH. Zakon o osnovnom obrazovanju i vaspitanju takođe je bio i na ocjeni ustavnosti, a optužbe za navodnu diskriminaciju su odbijene. Nastojanja da se svoj djeci u Republici Srpskoj pruži mogućnost obrazovanja, prepoznata je i u sudskim presudama i među roditeljima bošnjačke djece. DNS javno poziva bošnjačke političare u Federaciji da kažu koliko djece tamo pohađa nacionalnu grupu predmeta”.

U odluci Ustavnog suda jasno je navedeno da se time što odredba ministarstva ne sadrži naziv Bosanski jezik, ne krši pravo na obrazovanje na maternjem jeziku Bošnjaka. Bošnjački lideri ignorišu tu rečenicu, a njihova stvarna briga za obrazovanje djece vidljiva je bila u Srebrenici, kada je djeci koja nisu htjela da bojkotuju nastavu onemogućen odlazak u školu.

Nejasno je i zašto je SDP preuzeo štafetu od SDA u zaštiti tzv. bošnjačkih interesa i da li to ima veze sa približavanjem lokalnih izbora. Međutim, činjenice govore da dvije i po hiljade bošnjačke djece, iako izmijenjenog naziva maternjeg jezika, pohađa nacionalnu grupu predmeta u Republici Srspkoj, a oko šest hiljada islamsku vjeronauku.

U Federaciji BiH, srpska djeca nacionalnu grupu predmeta imaju tek u tri opštine: Drvaru, Grahovu i Petrovcu.

RTRS